Zunanje ministrstvo pojasnilo, zakaj ne bo mogoče glasovati v Rusiji

Slovenija 12. Apr 202215:32 1 komentar
Glasovanje volitve
Borut Živulović/BOBO

Zunanje ministrstvo je sporočilo, da zaradi aktualnih razmer ni zagotovila, da bi bila spoštovana tajnost glasovanja in anonimnost volivcev na glasovanju za volitve v DZ na veleposlaništvu RS v Moskvi. Prav tako ni logističnih možnosti za pošiljanje varovanih pošiljk iz Rusije in obratno, so potrdili tudi na Pošti Slovenije.

Ministrstvo za zunanje zadeve je v zvezi z odločitvijo Državne volilne komisije (DVK), da glasovanja za aprilske državnozborske volitve na veleposlaništvu v Moskvi ali po pošti ne bo, pojasnilo, da je tako ocenilo, ker zaradi trenutnih razmer namreč ni zagotovila, da bi bila spoštovana tajnost glasovanja in upoštevana anonimnost volivcev. Prav tako ni logističnih možnosti za pošiljanje kakršnihkoli varovanih pošiljk iz Slovenijo v Rusijo in obratno, so zapisali na zunanjem ministrstvu.

V Pošti Slovenije so za STA pojasnili, da je ukinjen promet pošiljk, naslovljenih v Rusijo. Roki dostave pošiljk iz Rusije pa so zaradi prekinitve letalskih povezav z Rusijo daljši. “Sprejem vseh poštnih pošiljk, naslovljenih v Rusijo, je bil ukinjen 28. februarja in je še vedno v veljavi,” so zapisali. Dostava pošiljk iz Rusije se še naprej izvaja, vendar so roki zaradi prekinitve letalskih povezav daljši, so pojasnili na Pošti Slovenije.

DVK je namreč na podlagi teh ocen odločila, da volišča na veleposlaništvu v Moskvi ne bo organizirala. Slovenskim državljanom, ki živijo v Rusiji, pa svetovala, naj pridejo glasovat v Slovenijo na volišča omnia. Teh volivcev in volivk je po podatkih DVK 114, na predčasnih volitvah v DZ pred štirimi leti pa jih je v Moskvi glasovalo 14. Tej odločitvi nasprotujejo v Gibanju Svoboda in na Inštitutu 8. marec. Menijo namreč, da gre za poseg v volilno pravico slovenskih državljanov. Kot primer navajajo nedavne volitve v Franciji in Srbiji, njihova veleposlaništva v Moskvi so volitve izvedla brez težav, še navajajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje