Ministrstvo zaradi Vučićevih izjav na pogovor poklicalo srbsko veleposlanico

Slovenija 05. Sep 202219:34 > 19:40 5 komentarjev
Zunanje ministrstvo
Tina Kosec/BOBO

Zaradi izjav srbskega predsednika Aleksandra Vučića ob robu obiska predsednika Boruta Pahorja v Beogradu je zunanje ministrstvo na pogovor poklicalo srbsko veleposlanico. Nad Vučićevimi izjavami so na ministrstvu presenečeni, Srbiji pa so znova prenesli svoje stališče glede Kosova. Izrazili so pričakovanje, da Srbija slovenskega stališča ne bo problematizirala.

Ministrstvo za zunanje zadeve je na pogovor poklicalo veleposlanico Srbije v Sloveniji Zorano Vlatković zaradi izjav srbskega predsednika Aleksandra Vučića na novinarski konferenci ob obisku slovenskega predsednika Boruta Pahorja v Beogradu. V Beogradu je na isto temo pogovor opravil slovenski veleposlanik v Srbiji Damjan Bergant, so iz ministrstva sporočili za N1.

Vučić je namreč zbrane novinarje vprašal, kako naj svojemu narodu razloži, da Srbija uvaja sankcije proti Rusiji in ne proti Sloveniji. “Rusija ni kršila ozemeljske celovitosti Srbije, Slovenija jo je. In vidimo, da imamo s Slovenijo dobre odnose,” je dejal Vučić in spomnil na dejstvo, da je Slovenija, tako kot npr. Francija, Nemčija in ZDA, priznala Kosovo, kar je po srbskem prepričanju kršitev mednarodnega prava, ustanovne listine ZN in resolucije Varnostnega sveta ZN 1244.

Na izjave se je zdaj odzvalo zunanje ministrstvo. “Srbski strani smo sporočili, da smo močno presenečeni nad izjavami predsednika Vučića. Ponovno smo prenesli svoje stališče glede Kosova, ki ga je Slovenija priznala kot samostojno in neodvisno državo. V zvezi s tem smo izrazili pričakovanje, da Srbija v prihodnje našega stališča glede Kosova ne bo problematizirala, saj podpora Slovenije Kosovu ni usmerjena proti Srbiji. Prav tako smo v pogovorih izrazili odločno nasprotovanje enačenju slovenskega priznanja Kosova in ruske agresije na Ukrajino,” so zapisali.

Na ministrstvu za zunanje zadeve pričakujejo nadaljevanje dosedanje dinamike sodelovanja s Srbijo. “Želimo si, da bi državi še naprej razvijali prijateljske odnose in skupaj iskali možnosti za reševanje odprtih zadev na Zahodnem Balkanu, kar bi zmanjšalo napetosti v regiji. To bi omogočilo, da bi tako Srbija, kot tudi Kosovo napredovala v približevanju k EU. Slovenija si bo še prizadevala za spoštljivo komunikacijo s Srbijo na vseh ravneh,” so dodali.

Pahor: Iskati moramo najmanjše možne kompromise

Pahor je sicer na srečanju z Vučićem dejal, da ima Slovenija na nekatera vprašanja povsem različne poglede kot Srbija, a da si prizadevamo za kar najboljše odnose, čemur so namenjena vsa njegova srečanja s srbskimi voditelji.

“Vedno, ko govorim s predsednikom in prijateljem, je vedno jasno, da imava glede tega kompletno različna stališča, vendar kot vidite vztrajno prihajam sem kot predsednik vlade, kot predsednik republike in vse bolj tudi kot prijatelj Srbije, ne glede na to odprto nerešeno, ali pa vprašanje, na katero imata državi različne odgovore. Tudi danes sem prišel v tem smislu, in to kot nekdo, ki stoji za teritorialno integriteto Ukrajine in si želi, da bi se vojna tam končala in bi se končala na pravičen način. In da bi znova v Evropi zavladal mir in varnost, vedoč, da se to morda ne bo tako hitro zgodilo,” je v odzivu izjave Vučića malo kasneje dejal Pahor.

Slovenski predsednik je še spomnil, da je na Zahodnem Balkanu še veliko odprtih vprašanj in nevarnosti in da moramo, ne glede na to, da imamo različne poglede, voditi dialog in iskati najmanjše možne kompromise.

“Vem, da ni enostavno Srbiji, ni enostavno tudi Sloveniji, ker je prijateljica Srbije, je prijateljica Kosova, vendar poskušamo, iščemo skozi dialog načine, da bi šli skozi to nevarno obdobje, zlasti zdaj v tem letu in morda v času, ki prihaja, ko se nekako zaradi miru in varnosti naših ljudi, njim smo odgovorni predsednik Vučić, jaz, vsi voditelji na Zahodnem Balkanu in njegovi bližini, da poskušamo skozi dialog najti rešitve, ki bodo v prid naših ljudi,” je še dejal Pahor na obisku v Beogradu.

Vulin: “Zaradi srbskega sveta ni umrl nihče, zaradi slovenske odcepitve pa”

Borut Pahor se je v Beogradu mudil v okviru priprav na vrh pobude Brdo-Brioni, ki ga bo 12. septembra gostil na Brdu pri Kranju. Obisk pa je potekal tudi v luči odziva srbskega notranjega ministra Aleksandra Vulina na Pahorjev poziv na Blejskem strateškem forumu (BSF), naj Srbija opusti idejo t. i. srbskega sveta in se začne aktivneje približevati EU.

“Srbski svet ni uradna opredelitev niti politika Srbije, temveč naravna potreba Srbov po enotnosti in po tem, da, kot na primer Nemci, živijo združeni. Zagovarjati tezo, da so imeli Slovenci pravico zapustiti Jugoslavijo, Srbi pa nimajo pravice odločati o sebi, je licemerno in neopravičljivo,” je dejal. Dodal je še: “Zaradi ideje srbskega sveta ni umrl niti en človek, zaradi ideje o pravici Slovencev do samoodločbe za odcepitev pa se je začela državljanska vojna v SFRJ, v kateri je umrlo na desetine tisoče ljudi.”

Takrat so iz Pahorjevega urada sporočili, da je predsednik republike svoje stališče že večkrat pojasnil in k temu nima kaj dodati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje