Župan Arsenovič: Tožba zoper mestni svet ne pomeni nezaupanja

Slovenija 29. Jan 202413:26 2 komentarja
Saša Arsenović
Foto: Miloš Vujinovič/BOBO

Mariborski župan Saša Arsenovič poudarja, da tožba zoper mestni svet zaradi prenosa ustanoviteljskih pravic v javnem holdingu ne pomeni nezaupanja v delo sveta, temveč preverjanje zakonitosti odloka.

“Ne gre za spor med županom in mestnimi svetniki, gre enostavno za preveritev, ali je bil sklep mestnega sveta zakonit ali ne. Kot odgovorna oseba mestne uprave bom naredil vse za to, da se bomo do tega dokopali,” je  na današnji novinarski konferenci povedal mariborski župan Saša Arsenovič.

Pred dnevi je namreč vložil upravni spor, s katerim poskuša razveljaviti odločitev mestnega sveta, ki mu je odvzel ustanoviteljske pravice v Javnem holdingu Maribor ter jih prenesel nase.

Vodja občinske službe za pravne zadeve Mitja Senekovič je pojasnil, da upravni spor “ni nič neobičajnega, to predvideva veljavna zakonodaja”. Spomnil je, da so bili podobni primeri med drugim pred leti na Ptuju in v Šentilju. “Ne gre za vprašanje zaupanja ali nezaupanja v delo mestnega sveta, temveč za ustavno vprašanje zakonitosti ureditve. Moramo se zavedati, da so odloki podzakonski akti in da ne smejo biti sprejeti v nasprotju z veljavno zakonodajo,” je dejal.

Dodal je, da upravni spor tudi za Mestno občino Maribor ni nekaj novega. Pred meseci je upravni spor zoper občino sprožil občinski svetnik Igor Jurišič (Stranka mladih – Zeleni Evrope) in ga po besedah Senekoviča izgubil, podobno je storil mestni svetnik Dejan Kaloh (SDS), katerega postopek je še v teku.

ARHITEKTURA MOM
Mariborska občina (Foto: Miloš Vujinović/BOBO)

Mestni svetniki ogorčeni: Skrbi nas trmasto vztrajanje

Mestni svetniki, ki so izglasovali odvzem ustanoviteljskih pravic županu, so zaradi tožbe ogorčeni. Danes so se oglasili tudi v Gibanju Svoboda.

“Skrbi nas županovo nerazumevanje resnosti situacije in njegovo trmasto vztrajanje pri napačnih odločitvah. Menim, da takšen način delovanja škodi liberalnemu političnemu polu v mestu, ki bi moral biti sposoben medsebojnega sodelovanja in zaupanja. Partnerstva seveda ni moč razumeti tako, da nekdo ukazuje, drugi pa uboga. Upam, da bo župan, v dobro Maribora, vendarle zmogel to doumeti, predvsem zato, ker je mesto v nezavidljivem položaju,” je za STA povedala vodja lokalnega odbora stranke Lena Grgurevič.

Mestni svet se bo na novi seji sestal v torek. Razprava bo verjetno znova pestra, saj imajo na dnevnem redu med drugim sprejemanje letošnjega proračuna občine. Ta je po besedah vodje občinskega urada za finance in proračun Mateje Cekić zastavljen v višini 168,9 milijona evrov in vključuje novo zadolževanje v višini tri milijone evrov, ki bodo namenjeni za izgradnjo Zdravstvene postaje Magdalena ter investicijsko vzdrževanje šol in vrtcev.

Za izgradnjo Centra Rotovž, ki se je močno podražila, so letos načrtovana občinska sredstva v višini 15,6 milijona evrov. Projekt sofinancira ministrstvo za kulturo, ki pa po poročanju časnika Večer vztraja, da mora podražitev kriti občina. Arsenovič je danes poudaril, da je Center Rotovž objekt regijskega pomena in da tudi pri investicijah, ki jih vodi država, krije podražitve, ki so posledice svetovnih trendov, v sorazmernem deležu občina. Zato pričakuje, da bo breme podražitev tudi v primeru Centra Rotovž porazdeljena. “To ne more biti samo na plečih že sedaj podfinanciranega mesta. Z državo bomo morali najti neko rešitev,” je dejal.

Na torkovi seji bodo svetniki med drugim odločali še o predlogih podražitve vrtcev, dviga glob za nepravilno parkiranje in uvedbe plačljivega parkiranja ob sobotah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje