Župan Diaci Jelki Godec: Ali je na sliki večji Janša ali Kučan, me ne zanima

Slovenija 03. Feb 202314:10 > 14:48 28 komentarjev
Jelka Godec, Marko Diaci
Borut Živulović. /BOBO in občina Šentjur

Občinska odbora SDS in NSi v Šentjurju sta na župana Marka Diacija in na lokalno izpostavo Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) naslovila protestno pismo. Vznemirilo ju je, ker je župan za slavnostno govornico na nedeljski občinski proslavi ob slovenskem dnevu kulture izbral ministrico za kulturo Asto Vrečko. Župan pa pravi, da ga to, ali je na sliki večji Janez Janša ali Milan Kučan, ne zanima in da pod političnimi pritiski ne bo klonil.

V šentjurskih občinskih odborih SDS in NSi ostro nasprotujejo odločitvi župana Marka Diacija, da je za slavnostno govornico na občinski proslavi ob dnevu kulture izbral ministrico za kulturo Asto Vrečko. Predsednika omenjenih odborov, poslanka Jelka Godec in Robert Maruša, kot razlog, zakaj se jima zdi povabilo Vrečko sporno, navajata odločitev ministrice o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine. V tem ravnanju prepoznavata “zanikanje dejstva, da je imela kultura v slovenski narodni zgodovini zelo pomembno vlogo in je najvišjo narodno zavest uresničila z razglasitvijo samostojne države Slovenije”.

Predstavnika SDS in NSi sta se v svojem pismu Diaciju zatekla tudi k največjemu slovenskemu pesniku Francetu Prešernu in izpostavila njegove besede: “Bog našo nam deželo, Bog živi ves slovenski svet. Brate vse, kar nas je sinov sloveče matere!” V teh besedah prepoznavata sporočilo, da moramo Slovenci varovati vrednote domoljubja, enotnosti in sožitja.

“Ministrica, ki ne izpolnjuje prednostnih ciljev Resolucije o nacionalnem programu za kulturo 2022–2029, med drugim cilja ‘okrepiti vlogo kulture kot povezovalne in združevalne sile v javnem življenju, se posebej pri oblikovanju slovenske narodne identitete in domoljubja ter pri utrjevanju državotvorne zavesti, družbene etike, dialoga, medsebojnega spoštovanja ne glede na spol, generacijske in socialne razlike ter politično pripadnost’, ne more in ne sme biti slavnostna govornica na osrednji občinski proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku, ki ga prireja občina Šentjur,” sta Godec in Maruša sporočila županu Diaciju.

Hudih političnih pritiskov, ker je Asto Vrečko izbrala za slavnostno govornico na prireditvi ob kulturnem prazniku, je bila te dni deležna tudi županja občine Lukovica Olga Vrankar. Ta je pod pritiski klonila in ministrici Vrečko tik pred zdajci odpovedala povabilo. Diaci, ki je nekdanjo občanko za slavnostno govornico izbral že novembra, tega ne namerava storiti. Kot je dejal za N1, ima kot župan veliko težav, kot so draginja, podražitev vrtcev … in se s tem, ali bo en muzej ali bosta dva, res ne namerava ukvarjati. “Ali bo na malo večji sliki Janez Janša ali Milan Kučan ali bo obratno, me res ne zanima,” nam je dejal Diaci.

Na občini so še poudarili, da organizatorji na osrednjo kulturno prireditev zmeraj vabijo aktualne goste, ki so na različne načine povezani z bogato kulturno ustvarjalnostjo v občini. Ob tem so poudarili, da je bila ministrica povabljena, da s prisotnostjo in nagovorom počasti domače kulturne ustvarjalce, ki jim je prireditev namenjena. “Občina Šentjur kot neodvisna entiteta s pristojnostmi in predpisi v okviru lokalne samouprave ni sodelovala pri ustanavljanju Muzeja slovenske osamosvojitve ali pri spreminjanju statusa tega javnega zavoda, niti ni bila pozvana, da o tem izreka mnenje. Zato nima razloga, da bi problematizirala nastop kulturne ministrice kot govornice na občinski kulturni prireditvi,” so dodali.

Kandidatko za županjo na lanskih lokalnih volitvah Jelko Godec smo želeli povprašati, ali njen protest pomeni, da se nedeljske proslave ne bo udeležila, vendar se na naše klice za zdaj ni odzvala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje