Župan Janković meščane pozval, naj s pitno vodo ravnajo skrbno in odgovorno

Slovenija 20. Jul 202215:29 > 15:46 0 komentarjev
Zoran Janković
Borut Zivulovic/BOBO

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković in direktor Javnega podjetja Voka Snaga Krištof Mlakar sta meščane in meščanke pozvala k odgovorni in razumni porabi pitne vode, kljub temu da preskrba s pitno vodo v teh vročih dneh v občini ni ogrožena, prav tako zaradi zadostnih razpoložljivih količin vode ne pričakujeta, da bi bilo treba uporabo pitne vode na tem območju omejiti. "Voda je dragocen vir življenja, zato meščanke in meščane pozivamo, naj z njo ravnajo skrbno in odgovorno," sta zapisala.

Čeprav preskrba s pitno vodo v teh vročih dneh v Mestni občini Ljubljana (Mol) ni ogrožena, sta župan Zoran Janković in direktor Javnega podjetja Voka Snaga Krištof Mlakar meščane in meščanke pozvala k odgovorni, skrbni in razumni porabi pitne vode.

V pozivu sta opozorila, da so vir pitne vode ravno padavine, katerih količina se je v lanskem jesenskem in letošnjem pomladnem ter poletnem obdobju močno zmanjšala, s tem pa so se znižali tudi gladine podzemnih voda plitvih peščeno-prodnih vodonosnikov in pretoki izvirov ter vodotokov. “Tudi v najizdatnejših virih pitne vode, ki jih upravlja podjetje Voka Snaga, to je v vodonosnikih Ljubljanskega polja, Ljubljanskega barja in Sorškega polja, beležimo upadanje gladin podzemne vode,” sta zapisala, a dodala, da “ne glede na pričakovano zniževanje gladin podzemne vode vse do jeseni zaradi zadostnih razpoložljivih količin ne pričakujemo, da bi bilo za nemoteno oskrbo, potrebno na območju Mestne občine Ljubljana, omejiti uporabo pitne vode”.

Kljub temu sta meščane in obiskovalce ljubljanske mestne občine pozvala, naj z vodo ravnajo skrbno in odgovorno, saj je “voda dragocen vir življenja”.

V pozivu sta opisala, da se meščani in obiskovalci prestolnice lahko ob visokih temperaturah osvežijo pri 51 pitnikih in petih fontanah, ki so razporejeni po mestnem središču ter na rekreacijskih in zelenih površinah. “Ker pitnike uporablja veliko število ljudi, izpostavljeni pa so tudi vremenskim razmeram in so dostopni živalim, pred uporabo preverite, ali je pitnik nepoškodovan in čist,” sta zapisala in dodala, da lahko morebitne posebnosti ali napake v delovanju sporočite na brezplačno številko 080 86 52 ali elektronski naslov [email protected]. Dodala sta tudi, da ob visokih temperaturah blažilno deluje še zadrževanje na zelenih površinah prestolnice, ki jih je na prebivalca več kot 560 kvadratnih metrov.

Janković in Mlakar sta še opozorila, da v Ljubljani ter v občinah Medvode in Vodice izvajajo kohezijski projekt “Čisto zate, odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika ljubljanskega polja”, v okviru katerega gradijo povezovalni kanal CO ter manjkajočo kanalizacijo na območju ljubljanske občine in želijo še dodatno zavarovati vire pitne vode na območju občine. “V okviru projekta urejamo kanalizacijo na 261 ulicah, na javno kanalizacijo pa bomo na novo priključili več kot 22.000 prebivalcev,” sta zapisala in dodala, da bo projekt omogočil tudi zaprtje 6.400 greznic, od tega 4.500 v Ljubljani in 1.900 v Medvodah in Vodicah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!