Župan Janković: V Ljubljanici se bomo kopali še pred koncem mandata

Slovenija 18. Apr 202410:00 3 komentarji
LJUBLJANICA
FOTO: Srdjan Živulović, Bobo

Župan prestolnice Zoran Janković je povedal, da je Ljubljanica trenutno 250 dni na leto dovolj čista za kopanje, do konca njegovega zdajšnjega mandata, to je do leta 2026, pa "se bomo v njej mirno lahko kopali".

Preden je Zoran Janković postal župan prestolnice, je leta 2006 v predvolilni kampanji napovedal, da bo Ljubljanica leta 2012 primerna za kopanje. Do takrat se njegova obljuba ni uresničila, je pa župan zdaj povedal, da je Ljubljanica trenutno po vseh kriterijih dovolj čista za kopanje 250 dni na leto, še pred koncem njegovega županskega mandata, torej do leta 2026, pa se bomo lahko kopali v reki, ki teče skozi prestolnico.

“Vsako leto imamo 250 dni, ko je Ljubljanica dovolj čista za kopanje,” je v odgovoru na vprašanje Ljubljančana na Facebooku odgovoril župan Janković. Pojasnil je, da je občina podpisala pogodbo z državno direkcijo za vode in Energetiko Ljubljana, vredno 55 milijonov evrov. Gre za pogodbo, podpisano leta 2020, ki predvideva obnovo zapornic in energetsko izrabo Ljubljanice ter vzpostavitev krožne plovne poti po reki, tudi povezavo z občinama Brezovica in Vrhnika. Po Ljubljanici naj bi vzpostavili tudi javni transport na območju širšega centra mesta.

“Že letos se bo začela čistiti Ljubljanica, najpozneje drugo leto, od Špice proti Tromostovju in na drugi strani na Gruberjevem prekopu,” je povedal Janković in pojasnil, da so poplave za sabo pustile veliko naplavin. Dodal je, da vzpostavljajo kanalizacijo na Rakovi Jelši, ki mora biti zaključena do 30. 6. 2025. “Potem pa bova šla z direktorjem VO-KA Snage s čolnom in vedrom betona in bomo zabetonirali vse izpuste v Ljubljanico in bo čista,” je obljubil.

Pojasnil je še, da je bila pred desetletjem ukinjena industrija na Vrhniki, ki je bila velik vir onesnaževanja Ljubljanice. “Župani ljubljanske urbane regije, vseh 25, smo soglašali, da je Log-Dragomer dobil 9 milijonov evrov za izgradnjo kanalizacije. Torej je gorvodno čisto. Danes smo dobili še 4 milijone evrov evropskega denarja za kanalizacijo v Dolu. Računam, da se bomo drugo leto mirno lahko kopali, ne da bi pričakovali kakšne fekalije. Da bom na varni strani: Do konca mandata se bova skupaj kopala na Špici,” je meščanu dejal župan. Njegov odgovor si lahko ogledate na 25. minuti spodnjega posnetka.

Ljubljanica je sicer glede na meritve, ki jih izvaja Agencija za okolje (Arso) v dobrem kemijskem stanju, problematična pa so občasna preseganja mikrobioloških kazalnikov, to je bakterij enterokokov in Escherichie coli.  Medtem ko je Ljubljanica, kot je povedal župan, večino dni v letu že mikrobiološko ustrezna, pa so v slabšem stanju njeni pritoki Mali Graben, Curnovec, Gradaščica, Ižica, Besnica in Črnušnjica. Podrobneje smo o tem pisali v članku Je Ljubljanica dovolj čista, da bi se v njej lahko kopali?

Ljubljanica se julija in avgusta lahko segreje na od 18 do 20 stopinj Celzija, kažejo podatki Arsa z merilne postaje Moste.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje