Župan Kočevja si želi, da bi Melamin v naslednjih letih v celoti zapustil mesto

N1 video 12. Maj 202316:30 0 komentarjev
Melamin škoda
Bojan Štefanič /BOBO

Danes mineva natanko leto dni od eksplozije v kočevskem Melaminu, najhujše industrijske nesreče pri nas, v kateri je umrlo sedem ljudi. O tem, kaj vse se je zgodilo in spremenilo od takrat, kako so ravnali v podjetju, kako sta ukrepali država in občina ter kakšna je prihodnost Melamina v Kočevju, v oddaji N1 STUDIO z županom Kočevja Vladimirjem Prebiličem in Tanjo Bolte z ministrstva za okolje.

V oddajo N1 STUDIO smo povabili tudi direktorja Melamina Srečka Štefaniča, a ta povabila ni sprejel, ker da ima neodložljive obveznosti, podal je le pisne odgovore na naša vprašanja.

Župan Kočevja Vladimir Prebilič je dejal, da bo nesreča za vse čase ostala vtisnjena v njegov spomin in da jo bo praktično nemogoče kdaj izbrisati. Zahvalil se je gasilcem za izjemno opravljeno delo, saj da bi se lahko brez njih zgodilo še kaj bolj tragičnega. Kako pa kaže poskusom občine, da bi ponovno zgradila izgubljeno zaupanje med prebivalci Kočevja in Melaminom?

Od direktorja Štefaniča smo dobili zgolj pisna pojasnila, da so poostrili varnostne protokole in da proizvodnje z nevarnim epiklorhidrinom na trenutni lokaciji ne nameravajo več zagnati. Do zdaj so svojcem umrlih izplačali tudi za okoli 300.000 evrov odškodnin. Pa se županu Kočevja to, kar je bilo narejeno v zadnjem letu, zdi dovolj?

Ministrstvo za okolje je po nesreči ustanovilo posebno delovno skupino, ki je pripravila poročilo o nesreči in o izpustu nevarnih snovi v okolje. Vršilka dolžnosti generalnega direktorja direktorata za okolje na ministrstvu Tanja Bolte je predstavila nekatera ključna priporočila, zapisana v poročilu, ki bo 18. maja tudi predstavljeno vsem drugim upravljavcem tveganja v Sloveniji. Teh priporočil je sicer kar 75. Vse želijo še enkrat pozvati k razmisleku, da se takšna tragedija ne bi več ponovila. Melamin bo sicer moral oddati vlogo za novo okoljevarstveno dovoljenje do 29. junija, na katero se bo lahko odzvala tudi javnost.

Septembra smo na N1 v rubriki Poglobljeno poskrbeli za odmevna razkritja – da je podjetje obljubilo strožje varnostne ukrepe, kot so bili v praksi. Da je na pretakališču, kjer je prišlo do eksplozije “vladal teksas”, da so na to nadrejene tudi opozarjali. Sindikalist Nikola Sandič je dejal, da je za nesrečo kriv pomanjkljiv varnostni protokol, pa tudi ignoranca in napuh vodilnih, ki niso želeli sprejeti pozivov k dodatnim varnostnim ukrepom. Po besedah Tanje Bolte te ugotovitve v delu potrjuje tudi poročilo.

Iz Melamina so nam sicer le pisno odgovorili, da je Melamin v delovni skupini tvorno sodeloval in dajal na razpolago vse razpoložljive podatke ter informacije. Poročilo korektno povzema znana dejstva in okoliščine povezane z nesrečo ter ne ugotavlja kakršnih koli kršitev zakonodaje ali predpisov, je še pisno sporočil Štefanič. Kočevski župan Prebilič pravi, da si čim prej želijo odgovorov, kdo je odgovoren, saj nad skupnostjo še vedno visi negotovost, kaj je bilo krivo za nesrečo.

Po besedah Tanje Bolte v tem poročilu niso ocenili vseh ukrepov, ki so jih v podjetju Melamin doslej izvedli. Te bodo presojali, ko bodo v Melaminu zaprosili za novo okoljevarstveno dovoljenje.

Napovedi direktorja Melamina so bile, da bo nadomestna lokacija znana dokaj hitro, a v letu dni se ni zgodilo nič. Kot je pojasnil Prebilič, je treba lokacijo najti v prostoru, pred tem pa še preveriti ogromno pogojev. Segment razpoložljivih zemljišč na koncu ostane izredno majhen. Tukaj pa so seveda še ljudje, ki morajo po besedah kočevskega župana prav tako biti slišani, s čimer se strinja tudi Bolte.

Prebilič se sicer zavzema, da bi podjetje – postopoma, v več fazah – zapustilo mesto, saj da v urbano središče ne sodi. Ali tudi na ministrstvu razmišljajo o prepovedi tovrstnih obratov v mestnih središčih oziroma njihovi bližini, pa odgovarja Bolte.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Oddajo lahko tudi poslušate.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!