Župan Kranja za N1: Če ta cev poči, bo to katastrofa za vso Slovenijo (VIDEO)

Slovenija 07. Avg 202311:42 9 komentarjev

Deroča voda z naplavinami je poškodovala betonsko prevleko kanalizacijske cevi pri nekdanji Planiki v Kranju. Kanalizacijska cev ni poškodovana, je za N1 pojasnil kranjski župan Matjaž Rakovec. Če pa bi ob naslednjem močnejšem nalivu cev počila ali bi jo deroča voda celo odnesla, bi bile posledice za naravo katastrofalne. Na občini so že pridobili gradbeno dovoljenje za gradnjo novega mostu, pod katerim bi cev dvignili za približno dva metra nad trenutno površino.

V Mestni občini Kranj je deroča voda z naplavinami poškodovala betonsko prevleko kanalizacijske cevi pod tamkajšnjim mostom pri tovarni Planika. Kranjski župan Matjaž Rakovec je za N1 pojasnil, da tako visoke vode, kot je bila ob nedavnih poplavah, v Kranju še ni bilo in da se je zgodilo prvič, da je voda šla čez cev.

“Na cevi je zagozdenih veliko vejevja in ostalih naplavin. Posledica je, da je obok, v katerem teče kanalizacijska cev, na več mestih počen. Za zdaj sama kanalizacijska cev, kot predvidevamo, ni poškodovana,” je pojasnil. Župan je opozoril, da lahko ob naslednjem močnejšem nalivu, pričakujejo hujše posledice. “Lahko poči še več ali jo celo odnese, posledično bi lahko počila glavna kanalizacijska cev,” je dodal.

Na omenjeno cev je, tako župan Rakovec, priključenih približno 25.000 ljudi – tretjina kranjskih občanov in dve tretjini šenčurskih. Če bi cev počila, bi bile po njegovih besedah posledice katastrofalne. “To ne bi bila katastrofa samo za Mestno občino Kranj, ampak predvidevam, da tudi za vso Slovenijo ali celo nižje dol po Savi,” je povedal.

Ker so na občini predvidevali, da se lahko cev poškoduje, so v prejšnjem mandatu začeli iskati nove rešitve. “Imamo gradbeno dovoljenje za nov most, pod katerim bi cev dvignili za približno dva metra nad površino, kjer stoji zdaj. Vendar moramo pohiteti. Most moramo podreti in kineto ter kanalizacijsko cev speljati drugod, predvsem pa mnogo višje,” je za N1 še dejal kranjski župan Rakovec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje