Župana Maribora vznemirile Golobove besede o vrednotah. Zato mu žogico vrača

Slovenija 10. Mar 202320:09 11 komentarjev
N1

Po tem, ko je premier in predsednik vladajoče stranke Robert Golob danes mariborskemu županu poslal zelo ostro sporočilo, iz katerega je mogoče razbrati, da je Arsenovičevega upanja o sestavi mestne koalicije s Svobodo lahko konec, je pred kamere stopil tudi Arsenovič. Kljub temu, da je z besedami, da se "nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha," skušal razgrete politične strasti med njim in Svobodo nekoliko umiriti, je predsedniku vlade tudi on poslal nekaj sporočil. Visoka napetost med Arsenovičem in Svobodo lahko eskalira v četrtek, ko bodo v Mariboru odločali o cunamiju podražitev, ki ga predlaga župan. Je pripravljen stopiti korak nazaj ali bo vztrajal do konca?

Po lanskih lokalnih volitvah, na katerih je Saša Arsenovič dobil drugi zaporedni županski mandat, je bilo videti, da se v Mariboru obeta mestna koalicija Arsenovičeve liste in Gibanja Svoboda, vendar so se odnosi med njimi v zadnjem času izjemno zaostrili.

Ne le, da koalicije še ni, vse bolj jasno postaja, da je tudi ne bo.

Piko na i je danes dal sam predsednik vlade in vladajoče stranke Robert Golob, ki je po seji izvršilnega odbora stranke dejal: “Obravnavali smo tudi razmere v Mestni občini Maribor in ugotovili, da delovanje mestnih oblasti ne ustreza vrednotam Gibanja Svoboda. Od lokalnega odbora stranke zato pričakujemo, da se najkasneje do torka opredeli, kako bo sodelovalo z aktualnimi mestnimi oblastmi. A kar se stranke tiče, je naše stališče jasno: sedanje delovanje mestnih oblasti v Mariboru ni v skladu s predvolilnimi obljubami, še manj pa z našimi vrednotami.”

Z omenjanjem vrednot pa je Golob očitno mariborskega župana precej vznemiril, saj se je kmalu po premierjevi izjavi nanjo odzval tudi sam.

“Najbolj me je zmotila beseda vrednote,” je dejal Arsenovič in nadaljeval: “Moje vrednote so zavezane delu, razvoju, izvajanju projektov, ki zagotavljajo delovna mesta, ki dajejo ljudem ponos, pogum, ne pa k temu, da je nekdo samo a priori proti nečemu. Tega sem se naposlušal že v času volilne kampanje, ko tako rekoč nihče ni govoril, kaj bi. Tudi zdaj smo v v situaciji, ko bi določeni mestni svetniki želeli ustaviti razvoj mesta. Proti temu pa sem vsekakor.”

A dejstvo je, da je mariborski župan v zapleteni politični situaciji. Ker s Svobodo, edino potencialno koalicijsko partnerico, ne najde skupnega jezika, napetosti med njimi pa se celo stopnjujejo, ostaja zelo negotovo, kako bo lahko v prihodnje financiral razvoj drugega največjega slovenskega mesta.

Mestni svetniki bodo namreč v četrtek odločali o cunamiju podražitev, ki ga predlaga Arsenovič. Med njimi kar 232-odsotna podražitev povratne vozovnice za mariborsko gondolo, ki vozi na vrh Mariborskega Pohorja, pa kar 38-odsotna podražitev vrtcev, višje bi bile tudi cene kanalščine, podražila bi se turistična taksa, po novem bi bilo parkiranje plačljivo tudi ob sobotah do 13. ure, kar zdaj ni.

Če teh podražitev Arsenovič ne bo spravil skozi mestni svet, bo v težavah 192-milijonski mestni proračun, za  katerega Arsenovič trdi, da je naravnan razvojno, a svetniki Svobode so mu v prvem branju že nasprotovali, glasovali celo proti.

Robert Golob in Saša Arsenovič
Miloš Vujinović/BOBO

Arsenovič torej potrebuje glasove svetnikov Svobode, a je v tem trenutku malo verjetno, da jih bo tudi dobil. Navsezadnje tudi mariborski župan, tako kot še mnogi drugi župani, trdi, da država občinam ne namenja dovolj denarja, stroški občin pa naraščajo. Vlada pa na drugi strani vztrajno ponavlja, da to ne drži, saj da je med drugim občinam povišala tudi povprečnino, zato vlada ne vidi nobenih razlogov za podražitve življenja v občinah.

Ključno vprašanje torej je, ali je Arsenovič pred odločanjem v četrtek pripravljen umakniti predlog podražitev?

“Dopuščam možnost minimalnih popravkov. Podražitev si nismo izmislili mi, ampak se odzivamo na cene na trgu. Hrana, energenti, stroški zaposlenih – te del stroškov je treba prevaliti na uporabnika, ker jih moramo sicer subvencionirati iz mestnega proračuna, ki pa tega denarja nima. Ne zaradi projektov, ki jih izvajamo, ampak zaradi višjih stroškov. Poleg tega proračun ni namenjen samo subvencijam, ampak tudi obveznim nalogam občin, kot so gradnja vrtcev, šol, sociala, zdravstvo,” je dejal Arsenovič in dodal, da želi vztrajati pri razvoju mesta, ob tem pa ne jemati zdravstvu, kulturi, vzgoji in izobraževanju …

In ker je Golob Arsenoviču očital, da deluje v nasprotju s svojimi obljubami iz predvolilnega časa, je Arsenovič Golobu odgovoril, da tudi on pričakuje, da Svoboda ne bo pozabila na svojo predvolilno obljubo. Ki je bila, da Svoboda Maribora ne bo pozabila.

Vendarle pa je skušal razgrete politične strasti s Svobodo tudi pomiriti. Dejal je, da se je v politiki že naučil, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha, in da je prva zamera zmeraj boljša kot zadnja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje