Župani Bleda, Bohinja in Gorij svarijo pred prometnim kolapsom zgornje Gorenjske

Slovenija 07. Feb 202415:37 3 komentarji
Bled, Blejsko jezero, jeseni
Foto: PROFIMEDIA

Župani Bleda, Bohinja in Gorij, predstavniki krajevnih skupnosti in ostali deležniki so direkcijo za infrastrukturo pozvali, naj poišče ustreznejšo rešitev za zaključek gradnje prve faze blejske južne obvoznice. Načrtovani obvoz bi po njihovem mnenju v spomladanskih mesecih povzročil prometni kolaps na območju celotne zgornje Gorenjske.

V času gradbenih del na Betinovem klancu, ki naj bi potekala od 4. marca do prvomajskih praznikov, je predlagan obvoz po edini alternativni državni cesti preko Kočne in Gorij do Bleda.

Predstavniki občin, krajevnih skupnosti in ostali deležniki, ki jih je direkcija povabila na ponedeljkov usklajevalni sestanek, na katerem jim je Gorenjska gradbena družba kot izvajalec del predstavila predviden obvoz, so se strinjali, da predlagana rešitev ni optimalna, saj bi morebitni prometni kolaps povzročili po celotni dolini.

Kot so sporočili iz Turizma Bled, bi obvoz skozi Kočno in Gorje, kamor bi preusmerili promet osebnih vozil, pa tudi avtobusne prevoze ter prevoz težkega tovora in ostale mehanizacije, izjemno obremenil državno cesto. Ta zaradi zoženja na dveh mestih in ponekod načetega cestišča takšne obremenitve po mnenju navzočih na sestanku ne bi prenesla. Za intervencijska vozila pa bi glede na predlagano rešitev omogočili pot skozi gradbišče z zaustavitvijo prometa za do 10 minut v nasprotni smeri.

Navzoči so pozvali direkcijo za infrastrukturo kot investitorja, naj poišče ustreznejšo rešitev, ki ne bo prometnega kolapsa z Bleda in okolice zgolj preusmerila v okoliške občine. Ob tem so se zavzeli za dvosmerni promet na Betinovem klancu. Ko bo dokončna rešitev znana in potrjena, jo bodo predstavili na novinarski konferenci. Javnost bo o trasi obvoza pravočasno obveščena, so zagotovili na Turizmu Bled.

Začetek del predvidoma 4. marca

Na zadnjem sestanku predstavnikov občin Bled in Gorje, direkcije za infrastrukturo ter izvajalcev del so se odločili za uvedbo zapore po zaključku zimskih šolskih počitnic, natančneje 4. marca. Upajo, da bodo promet lahko sprostili že ob prvem vrhuncu nove turistične sezone, ki letos z velikonočnimi prazniki prihaja konec marca, ali pa vsaj pred prvomajskimi prazniki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje