Županska tekma: v Ljubljani še en kandidat, v Mariboru napet obračun

Slovenija 21. Okt 202210:41 2 komentarja
Mestna hiša, Ljubljana
Foto: PROFIMEDIA

Opolnoči se je iztekel rok za vložitev kandidatur za župane in občinske svetnike. V zadnjih urah sta se najzanimivejši spremembi zgodili v Ljubljani in Mariboru.

Le še dva dneva nas ločita od predsedniških volitev, kandidati so že nekaj časa znani, na sporedu pa so še zadnja soočenja kandidatov. Na drugi strani se je za lokalne volitve v četrtek opolnoči zaključil rok za oddajo kandidatur za lokalne volitve. Župane bomo izbirali 20. novembra, v zadnjem dnevu pa so v nekaterih mestih na kandidatne liste skočili še zadnji kandidati.

V Ljubljani je aktualni župan Zoran Janković v zadnjem dnevu dobil še osmega protikandidata. Svojo kandidaturo je oddal še Tomaž Ogrin, ki je za župana prestolnice kandidiral že na zadnjih lokalnih volitvah pred štirimi leti, poroča Dnevnik.

Ob Ogrinu bodo 16-letno vladavino Jankovića poskušali prekiniti še Tina Bregant (skupna kandidatka Slovenske ljudske stranke SLS in Naše dežele), Jasminka Dedić (Vesna), Jasmin Feratović (Piratska stran), Igor Horvat (SDS), Aleš Primc (Glas za otroke in družine), Mojca Sojar (NSi) in Nataša Sukič (Levica).

V Mariboru 15 kandidatov, zadnjih hip tudi Franc Kangler

V zadnjem dnevu odprtih rokov za vložitev kandidature se je število kandidatov za župana povečalo tudi v Mariboru, s to razliko, da je zadnja vloga napovedala napeto volilno tekmo in bi lahko premešala karte.

Tik pred zdajci je kandidaturo vložil Franc Kangler, nekdanji mariborski župan, ki je pred desetimi leti županski stolček zapustil po mariborskih vstajah. Kandidaturo so vložili člani njegove liste, njegova morebitna vključitev v župansko tekmo pa je bila v zadnjih dneh v Mariboru najbolj vroče politično vprašanje. Kangler je še poleti zatrjeval, da bo kandidiral za državnega svetnika, za mariborskega županskega kandidata na njegovi listi pa se je omenjalo Željka Vogrina.

Kangler bo ob sedanjem županu Sašu Arsenoviču in kandidatu vladajoče stranke Gibanje Svoboda Vojku Flisu, sicer nekdanjem direktorju UKC Maribor, med favoriti.

V mariborski tekmi za županski stolček bo tekmovalo kar 15 kandidatov. Ob Arsenoviču, Kanglerju in Flisu kandidirajo še Dejan Kaloh (SDS), Boštjan Klun, Lidija Divjak Mirnik (Lista za pravičen razvoj), Igor Jurišič (mestni svetnik Stranke mladih – Zeleni Evrope), Bernard Memon (NSi), Nina Beyekol (Piratska stranka), Franc Jesenek (Stranka slovenskega naroda), Vladimir Šega (Levica), Matic Matjašič (Lista mladih), Josip Rotar (Lista kolesarjev in pešcev), Miha Recek (Naša dežela) in Aleksander Kamenik.

Seznami potrjenih list kandidatov in seznami kandidatov, o katerih se glasuje v posameznih volilnih okrajih, se v skladu z zakonom objavijo najpozneje petnajst dni pred dnem glasovanja, torej najpozneje 4. novembra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje