Upokojenci vendarle upajo, da bo najnižja pokojnina še letos vsaj 700 evrov

Slovenija 19. Jan 202319:43 12 komentarjev
Pokojnina
Foto: PROFIMEDIA

"Naša pričakovanja so zmerna, predvsem pa se je koalicija sama zavezala k temu, da bo letos najnižja pokojnina za polno delovno dobo 700 evrov," dan po koalicijskem vrhu za N1 pravi predsednik ZDUS Janez Sušnik. Pristojni minister Luka Mesec je namreč po vrhu koalicije upokojencem povedal, da 7,1-odstotne redne februarske uskladitve pokojnin, ki jo pričakujejo, ne bo. "Počakajmo sicer še predsednika vlade," pravi Sušnik in dodaja, da lahko do tega, da bo najnižja starostna pokojnina še letos vsaj 700 evrov, vodi več poti.

Še preden se je v sredo na Brdu pri Kranju začel reformni vrh koalicije Roberta Goloba, so pred kamere stopili predstavniki Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS), ki zastopajo več kot 600 tisoč slovenskih upokojencev, in dejali: “Dovolj je šparanja na upokojencih.”

V zvezi so bili nekoliko nezadovoljni že s tako imenovano predčasno uskladitvijo, ki jo je vlada upokojencem namenila za november in december lani. Upokojenci so za ta dva meseca dobili za 4,5 odstotka višje pokojnine. V ZDUS so bili zato v sredo jasni: vlada naj spoštuje koalicijsko pogodbo in še letos zagotovi, da bo pokojnina za polno delovno dobo znašala najmanj 700 evrov. Ker 4,9-odstotna redna februarska uskladitev tega ne bo prinesla, so predlagali 7,1-odstotno februarsko uskladitev.

Predvidena 4,9-odstotna uskladitev pokojnin bi pomenila 314 milijonov evrov izdatkov pokojninske blagajne na letni ravni, zagotovljena pokojnina za polno dobo bi se s sedanjih 653 evrov zvišala na 685 evrov. To je 15 evrov manj od 700 evrov, ki jih obljublja koalicijska pogodba. Če bi vlada privolila v 7,1-odsotno uskladitev pokojnin, bi to pokojninsko blagajno stalo 454 milijonov evrov na letni ravni.

Zakon določa, da se pokojnine redno uskladijo za 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače, izplačane za obdobje med januarjem in decembrom preteklega leta, v primerjavi s povprečno bruto plačo, izplačano za enako obdobje leto pred tem, in za 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju med januarjem in decembrom preteklega leta v primerjavi z enakim obdobjem leto pred tem. Uskladitev pokojnin je izražena v odstotku in je seštevek obeh ugotovljenih delnih rasti.

A pristojni minister Luka Mesec je upokojencem po koalicijskem vrhu odgovoril, da njihova pričakovanja o 7,1-odstotni redni februarski uskladitvi pokojnin niso realna.

Slovenija, Ljubljana, 10.11.2022, 10. november 2022 Luka Mesec, portret
Žiga Živulovič jr./BOBO

Kot je dejal Mesec, bo februarska redna uskladitev pokojnin izvedena v skladu s 106. členom zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Predvidoma se bodo torej pokojnine februarja dvignile za 4,9 odstotka. Kot vsako leto bo februarsko izplačilo pokojnin vsebovalo tudi poračun za januar.

“Po črki zakona bomo to uskladili, ne bomo arbitrarno določali, kakšna bo ta številka,” je upokojencem na vrhu koalicije odgovoril Mesec, ob tem pa poudaril, da bo čez 14 dni spet koalicijski vrh, na katerem bodo obravnavali tudi pokojninsko reformo. “Opravili bomo široko razpravo, kakšen je pravičen pokojninski sistem, kakšen sistem si Slovenija želi in kakšnega si lahko privošči naslednjih 30 let,” je pojasnil.

Sušnik: Pri svojih zmernih pričakovanjih bomo vztrajali

“Mi bomo vztrajali pri tem, da mora biti še letos najnižja pokojnina za polno delovno dobo 700 evrov, k temu se je namreč zavezala koalicija sama,” je za N1 po tem, ko je slišal ministra Mesca, pojasnil predsednik ZDUS Janez Sušnik. In nadaljeval: “Če lahko vlada minimalno plačo dvigne krepko čez 800 evrov neto, če lahko sodnikom da 600 evrov dodatka, potem naj poskrbi tudi za to, da izpolni lastno zavezo o najmanj 700 evrih pokojnine,” je dodal.

“Sicer pa počakajmo tudi na predsednika vlade, iz njegovih besed po vrhu koalicije je bilo mogoče razbrati, da še niso vse možnosti zaprte. Lahko pa povem, da so naše zahteve res zelo zmerne in da je za nas sprejemljivo tudi to, da februarski 4,9-odstotni uskladitvi pokojnin letos sledi še izredna 2,2-odsotna uskladitev, čeprav v tem trenutku pogojev za izredno uskladitev še ni. Tudi tako se lahko letos pride do 7,1 odstotka višjih pokojnin,” pravi Sušnik, ki opozarja, da je na terenu med upokojenci zaradi visoke inflacije in dražjih osnovnih življenjskih potrebščin res hudo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje