Zveza organizacij pacientov: Zahtevamo ukrepanje glede sumov zlorab pacientov

Slovenija 23. Okt 202317:11 1 komentar
Starost
simbolna fotografija (Foto: Aljaž Uršej/N1)

Varuh človekovih pravic Peter Svetina pričakuje, da bodo ustrezne institucije v skladu s svojimi pristojnostmi in pooblastili opravile svoje delo – to so nam iz varuhovega urada sporočili v odzivu na naš članek o nasilju nad starejšimi pacienti v Psihiatrični kliniki Ljubljana. Predstavniki Varuha so v zadnjih mesecih večkrat obiskali to kliniko, pravijo. Nedavno so bili ponovno seznanjeni z nekaterimi konkretnimi očitki o nasilju, ki jih preverjajo. Zveza organizacij pacientov Slovenije pa po naših zadnjih razkritjih ponovno zahteva ukrepanje glede sumov zlorab pacientov in hkrati odstopa "od poskusov vzpostavitve dialoga z vodstvom" ljubljanske psihiatrične klinike. Predsednica države spremlja odziv pristojnih služb in ministrstva, so nam po objavi našega članka sporočili iz njenega urada.

Po tem, ko smo pred skoraj petimi meseci v naši rubriki Poglobljeno prvič opozorili na nasilje nad pacienti na Psihiatrični kliniki Ljubljana, smo v soboto objavili nadaljevanje te preiskovalne zgodbe. Za N1 sta zdaj spregovorili še izredni študentki z dolgoletnimi izkušnjami v zdravstvu, ki sta že decembra 2022 prijavili nasilje nad starejšimi pacienti na enoti za gerontopsihiatrijo. Za N1 sta podrobno opisali, kakšno nasilje nad starejšimi sta videli. Pridobili pa smo tudi dokumentacijo, ki dokazuje, da so o neprimernem odnosu do starejših bolnikov poročali tudi zaposleni.

Na naš sobotni članek so se odzvali tudi pri Varuhu človekovih pravic, kjer so bili, kot so zapisali, nedavno ponovno seznanjeni z očitki domnevnega nasilja.

“Varuh človekovih pravic RS v skladu s svojimi pristojnostmi preverja navedbe iz prejetih pobud, prav tako pa je pod drobnogled vzel medijsko izpostavljene zgodbe domnevnega nasilja oziroma neprimernega ravnanja s pacientkami in pacienti v Univerzitetni psihiatrični kliniki (UPK) Ljubljana. Predstavniki Varuha so zato v zadnjih mesecih večkrat obiskali kliniko, se pogovarjali z vodstvom in zaposlenimi ter pacientkami in pacienti na več oddelkih. Med drugim so kliniko junija in septembra obiskali člani Državnega preventivnega mehanizma (DPM), ki so preverjali predvsem razmere na posameznih oddelkih pod posebnim nadzorom (tj. na ženskem in moškem sprejemnem oddelku in na Enoti za intenzivno otroško in adolescentno psihiatrijo). Navedena obiska sta bila sicer načrtovana že v letnem načrtu dela DPM, vendar pa je DPM preverjal tudi očitke o nasilju oziroma neprimernem ravnanju s pacientkami in pacienti. Nedavno smo bili ponovno seznanjeni z nekaterimi konkretnimi očitki domnevnega nasilja, ki jih prav tako preverjamo. Postopki še niso zaključeni, zato izsledkov naših ugotovitev še ne moremo posredovati, bomo pa javnost vsekakor seznanili z njimi, ko bomo zaključili z obravnavo,” so zapisali.

Poudarili so, da varuh človekovih pravic Peter Svetina obsoja “vsakršno nasilje nad komerkoli” in pričakuje, da bodo ustrezne institucije v skladu s svojimi pristojnostmi in pooblastili opravile svoje delo. “Prav tako varuh opozarja še, da mora država po Istanbulski konvenciji vzpostaviti programe za usposabljanje o nenasilnem vedenju v medosebnih odnosih, ki bi preprečevali nadaljnje nasilje in spreminjali nasilne vedenjske vzorce posameznikov. Morda bi bila ustrezna kampanja na državni ravni za preprečevanje nasilja, ki bi žrtvam pomagala, da nasilje prepoznajo in ga prijavijo, potencialnim storilcem pa pokažejo možnosti za drugačno vedenje. Pri ukrepanju zoper nasilje je nujno preučiti vse mogoče predloge in na koncu odločiti, kateri bodo tudi iz strokovnega vidika najustreznejši. Vsekakor je treba še naprej vse napore vlagati v to, da se ranljivim skupinam zagotavlja varno in dostojno življenje.”

Zveza organizacij pacientov: Odstopamo od poskusov vzpostavitve dialoga

Na naš sobotni članek so se odzvali tudi v Zvezi organizacij pacientov Slovenije (ZOPS), kjer so zapisali, da ponovno zahtevajo ukrepanje glede sumov zlorab pacientov v UPK Ljubljana ter da hkrati odstopajo od poskusov vzpostavitve dialoga z vodstvom.

“Z vodstvom UPK Ljubljana smo se po razkritju N1 poskusili pogovoriti, uporabili smo formalno vabilo in tri različne neformalne posrednike, a nihče ni bil uspešen. V večini poskusov smo bili prezrti, v enem primeru pa nam je bil ponujen termin, ki naj bi se zgodil 15. 9., to pa je bil Dan odprtih vrat ob Svetovnem dnevu varnosti pacientov. ZOPS je na ta dan v 14 zdravstvenih zavodih po Sloveniji organizirala številne delavnice, stojnice, oglede in druge aktivnosti, sestanek z vodstvom na ta dan ni bil izvedljiv, zato smo prosili za drug termin, brez njihovega odgovora. Ironično pri tem je, da smo celo UPK Ljubljana povabili k sodelovanju pri tem dnevu. Tudi brez odgovora.”

Po več kot štirih mesecih poskusov za vzpostavitev dialoga sklepamo, da interes vodstva  UPK Ljubljana ni skladen z interesi pacientov, društev pacientov in Zveze organizacij pacientov Slovenije, so opozorili. “V ZOPS si prizadevamo, da bi vsi akterji v zdravstvenem sistemu slišali glas pacientov. Če kdo na to ni pripravljen, ali je lahko del zdravstvenega sistema?”

Predsednica: Spremljamo odziv pristojnih služb in ministrstva

Predsednica Pirc Musar
Predsednica Pirc Musar (Foto: PROFIMEDIA)

Odzvali so se tudi v uradu predsednice države. “Stališče predsednice republike ostaja trdno in nespremenjeno: ostro obsoja vsakršno nasilje. Nedopustno je izvajanje nasilja nad ranljivimi in šibkejšimi skupinami, ki same nimajo moči ali sposobnosti, da bi ga preprečile. Ničelna stopnja nasilja in spoštljivi medsebojni odnosi v kolektivu pa so tudi ključni predpogoj za dobro delo s pacienti,” so zapisali.

“Predsednica od prvih razkritij o dogajanju na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana spremlja odziv pristojnih služb in področnega ministrstva. Vodstvo bolnišnice mora v primeru takšnega nedopustnega in zavržnega ravnanja nemudoma preprečiti njegovo nadaljnje izvajanje, žrtvam pa mora zagotoviti ustrezno pomoč. V primeru nasilja izgovorov za neukrepanje ni.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje