Ste preveč solili omako? Brez skrbi, obstaja pet enostavnih trikov

Magazin 27. Nov 202305:45
Kuhanje
Foto: PROFIMEDIA

Če se vam kdaj zgodi, da omako preveč solite, nikar ne skrbite, saj obstaja nekaj preprostih trikov, s katerimi lahko to popravite.

1. Dodajte mlečne izdelke

Mleko je lahko zelo koristno za reševanje problema s (pre)slano omako. Kremasta tekstura mleka in drugih mlečnih izdelkov desenzibilizira brbončice, zaradi česar je omaka manj slana. Poleg tega lahko mlečni izdelki vaši omaki dodajo bogastvo okusa, piše RealSimple.

Če dodajate mleko ali smetano, je dovolj, da v omako vmešate dve žlički enega od teh izdelkov, da bo ta manj slana. Dodate lahko tudi žličko jogurta ali malo kisle smetane.

Skupna količina mleka, ki jo dodajate, je seveda odvisna od količine omake, ki jo imate. Najbolje je, da najprej dodate eno žličko mlečnega izdelka in omako dobro premešate. Nato poskusite omako, in če je še vedno preslana, dodate še eno žličko enega od omenjenih mlečnih izdelkov.

2. Dodajte več tekočine

Dodate lahko navadno vodo, še boljša možnost pa je nesoljena piščančja ali zelenjavna osnova. Najprej dodajte eno četrtino skodelice, če pa to ne pomaga, dodajte še več. Dodatek vode ali jušne osnove bo zmanjšal slanost, vendar bo tudi redčil omako, zato lahko dodate moko ali koruzni škrob, da jo zgostite nazaj.

3. Dodajte fižol ali čičeriko

Ta živila lahko nevtralizirajo slanost in dodatno zgostijo omako. Eno skodelico odcejenega belega fižola ali čičerike v pločevinkah z nizko vsebnostjo natrija ali brez soli pretlačite v pire z 1–2 žlicama. To mešanico vmešajte v omako. Najbolje je, da v omako sprva dodate le četrtino skodelice, po potrebi tudi več.

Omaka
Foto: PROFIMEDIA

4. Dodajte kis ali citruse

Kislina iz limon ali kis lahko zmanjša slanost in vaši omaki doda pikanten okus. Kisle sestavine dodajajte postopoma in zmerno, da ne “preglasijo” drugih okusov.

5. Dodajte sladke sestavine

Če je omaka preveč slana, lahko to popravite z dodajanjem sladkih arom. V omako na primer dodajte žličko sladkorja ali medu in vse dobro premešajte. Omako poskusite in po potrebi dodajte še več.