Nekateri donatorji so si premislili. Zajc dobil manj denarja, kot je pričakoval

Slovenija 24. Nov 202319:08 15 komentarjev
Sandi Zajc
Denis Sadiković, N1

Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Mengeš je v petek nakazalo donacije, ki so jih po avgustovskih poplavah ljudje darovali za gasilca Sandija Zajca. Čeprav je bilo v humanitarni akciji zanj sprva zbranih okoli 280.000 evrov, so po zapletih med PGD Mengeš in Zajcem nekateri darovani denar zahtevali nazaj. Zajc in njegova nekdanja partnerka sta tako na koncu prejela 268.000 evrov. V kakšnem razmerju sta si denar razdelila, ni znano. Še vedno pa ostaja nerešeno vprašanje, kdo je upravičen do dobrih 230.000 evrov donacij, pri katerih sklic pri nakazilu ni jasen.

Namestnik poveljnika Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Mengeš Primož Jagrič je za N1 potrdil, da je društvo gasilcu Sandiju Zajcu nakazalo 268.000 evrov donacij, pri katerih je bil namen nakazila znan. Ta znesek je sicer za okoli 12.000 evrov nižji od prvotnega. V humanitarni akciji se je namreč na transakcijski račun PGD Mengeš in z namenom “za Sandija Zajca” steklo okoli 280.000 evrov, a so nekateri potem, ko je zgodba okoli zapleta pri donacijah prišla v javnost, te zahtevali nazaj.

Komu bo šel preostanek denarja?

“30. septembra je bilo na računu za Sandija Zajca okoli 280.000 evrov, a smo morali zaradi želje donatorjev in ob strinjanju Sandija Zajca nekaj donacij vrniti,” je pojasnil Jagrič. Prvi del zgodbe je z današnjim nakazilom tako končan. Zajc in njegova nekdanja partnerka sta si denar razdelila, ni pa jasno v kakšen razmerju, saj da gre za zasebno zadevo nekdanjih partnerjev.

Še vedno pa ni znano, kdo je upravičen do dobrih 230.000 evrov. Kot smo namreč poročali, je izvirni greh pri donacijah za Zajca, ki je v zgodovinskih poplavah skupaj z gasilskimi kolegi reševal otroke iz vrtca Gobica, medtem ko je ujma popolnoma uničila družinsko hišo, kjer je živel z ženo, dvema osnovnošolskima otrokoma ter taščo in tastom, nastal že 6. avgusta. Takrat je namreč PGD Mengeš na svojem Facebookovem profilu objavil zapis, da zanj začenja humanitarno akcijo. PGD Mengeš je objavilo transakcijski račun, naslov društva in kodo namena, ne pa tudi sklica, ki je v teh primerih ključen. Prav od tega je namreč odvisno, ali bo namen na banki prejemnika viden ali ne.

Sandi Zajc
Foto: N1

Na transakcijski račun PGD Mengeš se je nato stekel denar tako za Zajca kot za prostovoljno gasilsko društvo. Skupni znesek vseh nakazanih donacij znaša več kot pol milijona evrov – sprva približno 280.000 evrov za Zajca in dobrih 230.000 evrov, pri katerih pa namen nakazila ni razviden. Zato tudi ni znano, kolikšen znesek pripada prostovoljnemu gasilskemu društvu in kolikšen Zajcu.

Kot je v torek za N1 pojasnil Jagrič, za te donacije prek bank preverjajo namene nakazil. “Za zdaj še nimamo vseh podatkov, zato v tem trenutku še nismo seznanjeni s točnim zneskom za Zajca in društvo. Tega denarja ne bomo nakazali, dokler ne bodo znani vsi nameni nakazil. Ko bo tudi to znano, bomo nakazali tudi ta denar,” je poudaril. Društvo je za nekatere donacije od bank že prejelo podatke o namenu nakazila, za druge še ne. Kdaj bi lahko bil proces zaključen, prav tako ni znano. “Naš računovodja je poizvedoval pri bankah, vendar podatkov o tem za zdaj nimamo,” je za N1 še pojasnil Jagrič.

PGD Mengeš Zajca izključilo iz operative

Spomnimo, da so člani operativne enote PGD Mengeš Sandija Zajca prejšnji ponedeljek soglasno izločili iz operative, kar pomeni, da ne sme sodelovati na intervencijah. Razlog za izločitev je, ker na eni zadnjih intervencij ni upošteval povelja.


BONUS VIDEO: Kaj o donacijah Sandiju Zajcu pravita poveljnik gasilske zveze in predstavnik PGD Mengeš (N1 STUDIO, 14. 11.)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje