Jahto, ki so jo ukradli na Hrvaškem, našli v Braziliji. Sledi vodijo do Rusije

Svet 26. Nov 202313:16 0 komentarjev
Jahta Mischief / Hrvaška
Foto: Mischief Sailing Yacht/Facebook

Jahto Mischief so ukradli na Hrvaškem, 14. julija pa se je za njo izgubila prav vsaka sled. Toda zgodba ima srečen konec. Jahto je namreč štiri mesece po izginotju prepoznal moški iz Južne Afrike – v Braziliji! Plovilo je zdaj del mednarodne preiskave, sledi pa vodijo v Rusijo …

Štiri mesece po tem, ko so jo ukradli v Mljetskem kanalu, so jahto z imenom Mischief (Hanse 588), ki pluje pod hrvaško zastavo, našli v Braziliji.

Jahto so tujci najeli v marini Kaštela, na njej pa so bili štirje člani posadke s portugalskim in latvijskim državljanstvom. Izpluli so 8. julija, jahto pa so zadnjič videli šest dni kasneje. Do pred tremi tedni nihče ni vedel, kje je.

“Ne vem, kako se je znašla tam, vem pa, kako smo prišli do nje. Po naključju! Poklical nas je moški iz Južne Afrike, ki je prepoznal jahto, ki smo jo iskali več mesecev. Poslal nam je slike, in iz nekaterih podrobnosti smo ugotovili, da je šlo za našo Mischief. Nato je stekla policijska akcija, ” je za Morski.hr povedal lastnik jahte Silvio Šupić in dodal, da je bila jahta zasežena in da preiskava v Braziliji še poteka.

Lastniki še ne vedo, kdaj bodo ladjo vrnili, za sodelovanje z brazilskimi oblastmi pa so najeli lokalnega odvetnika. “Za zdaj še nihče ni bil aretiran. Nekaj ljudi, ki so jih našli na jadrnici, je bilo pridržanih, vendar ti niso bili tisti, ki so ukradli čoln. Tisti s Hrvaške so bili povsem druga ekipa,” je pojasnil Šupić.

Mischief postala Albina

Brazilski mediji medtem poročajo, da je zvezna policija ob podpori brazilske mornarice 11. novembra zjutraj sprožila operacijo Albina z namenom zasega ukradene čezoceanske jahte, zasidrane v jahtnem klubu Natal.

Po navedbah brazilskih virov blizu preiskave je bilo zaseženo plovilo registrirano na Hrvaškem, a so ga dali v najem domnevnim ruskim turistom, ti pa so jahto odpeljali neznano kam. Jahto so nato preimenovali (v Albino) in v Rusiji ustvarili lažne lastniške in registracijske dokumente, piše Morski.hr.

Jahta Mischief / Hrvaška
Foto: Mischief Sailing Yacht/Facebook

Jadrnica je iz Maroka odplula proti Braziliji in 20. septembra pristala v Porto Alegreju z dvema članoma posadke, ruskim kapitanom in litovskim mornarjem. Približno teden dni kasneje so ti tujci zapustili Brazilijo z letalom.

Aretirani bodo v Braziliji odgovarjali za kazniva dejanja uporabe lažnih dokumentov in pranja denarja, pa tudi, ker so osumljeni, da so del kriminalne združbe.

V preiskavi v Braziliji naj bi sodelovala Interpol in Europol.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!