106-letnica razkriva skrivnosti dolgega življenja: “Štirje dejavniki so ključni”

Katie MacRae
Foto: Zajem zaslona/FACEBOOK

Ljudem svetuje, naj življenje zadihajo s polnimi pljuči, saj je to tudi sama vedno počela.

Katie MacRae, ki je prejšnji mesec praznovala 106. rojstni dan, meni, da za dolgo življenje ni nobene posebne skrivnosti. Toda ljudem svetuje, naj izkoristijo vsak trenutek – ker je to nekaj, kar je tudi sama vedno počela. Katie se je rodila med prvo svetovno vojno, leta 1917 blizu Londona. Po končani šoli pri 15 letih je začela delati kot tajnica. Z možem sta dobila sina in se leta 1965 preselila v Avstralijo, piše Business Insider.

Po moževi smrti se je Katie preselila v dom za upokojence.

Katie je članica Kluba stoletnikov, v katerem zbirajo zgodbe stanovalcev, starejših od 100 let. Njen nasvet za dolgo življenje je preprost: “Živite življenje polno, veliko se smejte in preprosto uživajte v vsem, kar počnete.” Poleg genetike in nekaj zdravih navad, kot je izogibanje kajenju, izpostavlja še štiri druge dejavnike, ki so ji pomagali ohraniti vitalnost in dobro voljo.

Vrtnarjenje

Vrtnarjenje je bilo vedno del njenega življenja. “Obožujem vrtnarjenje, že od otroštva,” pravi Katie. To ljubezen je prenesla tudi v dom za ostarele, kjer je zasadila vse rastline in osvojila nagrade za najboljši vrt. Vrtnarjenje je ključen del življenjskega sloga tudi na Okinavi na Japonskem, kjer prebivalci redno presežejo 100 let. Strokovnjaki menijo, da ima ta dejavnost velik vpliv na njihovo dolgoživost.

Balinanje

Kot aktivna članica skupnosti se redno udeležuje balinanja in si želi, da bi imeli v njenem domu tudi kegljišče, da bi se lahko še bolj družili.

Redna telesna aktivnost je ključnega pomena za zdravje, a ni nujno, da je omejena na telovadnice. Tudi preproste aktivnosti, kot je balinanje, lahko ohranjajo vitalnost in omogočajo druženje.

Aktivnost

Katie je večino življenja delala kot tajnica in ostala aktivna tudi po upokojitvi. Ko se je upokojila, je doma skrbela za hišo in njeno okolico, ves čas je bila v pogonu. Sodelovala je pri številnih dejavnostih v domu za upokojence, organizirala prireditve, lepotna tekmovanja in izlete v gledališče. Aktivno ohranjanje možganskih funkcij je ključno za dolgoživost, zato je ohranjanje dejavnosti in angažiranost pomembno tudi v poznejših letih.

Smeh

“Ko sem šla pred časom v supermarket in je nekdo pristopil do mene, sem se mu nasmehnila, da vidim, kaj se bo zgodilo. Nasmeh mi je vrnil, tako da sem to naredila še nekajkrat. Nenadoma se je neka gospa ustavila in sva se začeli pogovarjati. Rekla mi je: ‘Ta mali klepet s tabo mi je polepšal dan,'” je za Business Insider povedala Katie.

Njena filozofija je preprosta: “Veliko se smejte, bodite srečni in uživajte v življenju.” Raziskave kažejo, da je pozitivna naravnanost, iskanje sreče v malenkostih ter negovanje odnosov zelo pomembno za dolgo in izpolnjeno življenje.