2 : 0 za Plenkovića: Milanovića prehitel še na lestvici priljubljenosti

Svet 13. Maj 202413:11 0 komentarjev
Hrvaški premier Andrej Pleković
Hrvaški premier Andrej Pleković (Foto: Johanna Geron/REUTERS)

Prvič v treh letih je hrvaški premier Andrej Plenković na vrhu lestvice najbolj priljubljenih politikov prehitel predsednika države Zorana Milanovića. To so rezultati prve javnomnenjske ankete po aprilskih parlamentarnih volitvah.

Hrvaškega premierja Andreja Plenkovića je v anketi Cro Demoskop, ki jo je v nedeljo objavila hrvaška televizija RTL, pozitivno ocenilo 17,1 odstotka vprašanih. Predsednika Zorana Milanovića je tako ocenilo 16,8 odstotka od 1.300 vprašanih.

Predsednika republike je med zadnjo anketo pred volitvami marca letos kot pozitivnega ocenilo 17,8 odstotka vprašanih, Plenkovića pa 16,1 odstotka.

Na tretjem mestu lestvice je koordinatorka levo-zelene platforme Zmoremo! Sandra Benčić s 3,3 odstotka glasov. Podobno število glasov je dobil tudi predsednik desnega Domovinskega gibanja (DP) Ivan Penava. DP bo sicer koalicijski partner v novi vladi HDZ.

Zoran Milanović
Foto: PROFIMEDIA

Plenković pa se ni znašel samo na prvem mestu najbolj pozitivno ocenjenih politikov, ampak je z 31 odstotki glasov pristal tudi na prvem mestu lestvice najbolj negativno ocenjenih politikov. Sledi Milanović s 16,3 odstotka glasov, na tretjem mestu pa je Penava s 5,7 odstotka glasov.

Cro Demoskop za maj je medtem pokazal še rast priljubljenosti skoraj vseh strank. Prva izbira tudi po volitvah ostaja desnosredinska HDZ s 30-odstotno podporo. V marcu je po tej anketi imela 26,5-odstotno podporo. Na drugem mestu je največja opozicijska stranka, levosredinska SDP, s 23 odstotki podpore, z manj kot desetimi odstotki pa sledita Zmoremo! in DP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!