25 let čakajo pravico: protest zaradi oprostilne sodbe glede ubitega novinarja

Črna kronika 05. Feb 202419:00 0 komentarjev
Slavko Ćuruvija,
Foto: @scfondacija/X

Pred beograjskim sodiščem, ki je v petek štiri nekdanje pripadnike srbske obveščevalne službe oprostilo vpletenosti v umor znanega srbskega novinarja in urednika Slavka Ćuruvije leta 1999, je potekal protestni shod.

Nekateri protestniki so proti stavbi pritožbenega sodišča usmerili ogledala, da bi, kot so sporočili, pravosodje lahko videlo lasten odsev. Na transparentu je množica nosila napis “Ubili ste pravico, ampak resnica živi”.

Protest so sklicala različna novinarska in medijska društva ter sindikati.

Ćuruvija je bil lastnik in odgovorni urednik neodvisnih srbskih časnikov Dnevni telegraf in Evropljanin, v 90. letih prejšnjega stoletja je bil tudi eden najvplivnejših kritikov oblasti pod vodstvom takratnega srbskega predsednika Slobodana Miloševića.

S trinajstimi streli so ga ubili 11. aprila 1999 pred njegovim domom v Beogradu, in sicer le dobra dva tedna po začetku zračnih napadov zveze Nato na Srbijo oziroma takratno ZR Jugoslavijo. Nekaj dni pred umorom so 50-letnika provladni mediji označili za izdajalca in ga obtožili, da je pozval Nato k bombardiranju Srbije.

Sodišče v petek razveljavilo sodbe

Današnji protest v srbski prestolnici so novinarska društva in sindikati organizirali po petkovi odločitvi pritožbenega sodišča, ki je razveljavilo obsodbe na večletne zaporne kazni za štiri nekdanje pripadnike srbske obveščevalne službe iz leta 2021. Množica je danes pred sodiščem simbolično molčala 25 minut za 25 let čakanja na pravico, poročajo srbski mediji.

Bivši šef srbske tajne policije Radomir Marković in visoki predstavnik službe državne varnosti Milan Radonjić sta bila takrat obsojena na po 30 let zapora. Drugi visoki predstavnik državne varnosti Ratko Romić in nekdanji agent varnostne službe Miroslav Kurak pa sta bila obsojena na po 20 let zapora.

Sklad Slavka Ćuruvije je v odzivu v petek sporočil, da je oprostilna sodba šokirala in globoko vznemirila njegovo družino, prijatelje in prijatelje. Ocenil je, da kaže na to, da država ni sposobna obračunati z nekaterimi službami iz 90. let, ki imajo še vedno ogromen vpliv na politične procese v Srbiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!