V sodniškem društvu začudeni nad izjavo Urške Klakočar Zupančič za N1

Slovenija 05. Feb 202408:07 > 16:23 18 komentarjev
Urška Klakočar Zupančič
Urška Klakočar Zupančič (Foto: Matija Sušnik/DZ)

V sodniškem društvu so začudeni nad izjavo predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, ki je v pogovoru za N1 dejala, da bo vlada vprašanje neustavnosti sodniških plač rešila, ko bodo za to finančne zmožnosti. Njene besede zavračajo kot neobrazložene, vlado in DZ pa pozivajo, naj nemudoma pristopi k izvršitvi ustavne odločbe. Popoldne se je na izjavo sodnikov odzvala tudi Klakočar Zupančič.

Sodniki so z zanimanjem in začudenjem zasledili besede predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič, ki jih je izrekla v pogovoru za N1, o neizvršitvi odločbe ustavnega sodišča.

Predsednica DZ je v pogovoru dejala, da so odzivi sodstva pretirani, saj je vlada obljubila odpravo neustavnosti, ko bodo za to finančne zmožnosti. V sodniškem društvu menijo, da so prvič od najvišjih predstavnikov izvedeli, zakaj odločba ni izvršena.

“Iz navedene izjave po nasprotnem razlogovanju (argumentum a contrario) izhaja, da za njeno izvršitev še ni finančnih zmožnosti,” je v pismu sodniškega društva zapisala predsednica Vesna Bergant Rakočević. Nad podatkom so začudeni, ob tem pa ga zavračajo kot “neobrazloženega in neresnega”.

“Pozivamo, naj se takoj preneha tako ali podobno sprenevedanje in zavajanje javnosti ter naj DZ nemudoma pristopi k izvršitvi navedene ustavne odločbe brez nadaljnjega ‘huliganskega’ odlašanja,” je še zapisala predsednica društva.

Klakočar Zupančič: Vlada dolžna poskrbeti za vzdržnost javnofinančnega sistema

Urška Klakočar Zupančič se je na izjavo sodniškega društva popoldne odzvala in pojasnila, da razume stiske sodnikov, saj tudi sama prihaja iz njihovih vrst. “Sodniške plače so prenizke,” je zapisala.

Sodba ustavnega sodišča je jasna, je izpostavila in izrazila prepričanje, da bo vlada držala besedo in jo izvršila takoj, ko bodo zato izpolnjeni pogoji. “Ena od zakonskih dolžnosti vlade je namreč, da ob vseh zahtevah, ki se trenutno pojavljajo glede višine plač v javnem sektorju, poskrbi za vzdržnost javnofinančnega sistema,” je dodala. Predsednica državnega zbora je izpostavila še, da plače niso edini problem slovenskega pravosodnega sistema in da bo treba veliko postoriti tudi na področju zagotavljanja učinkovitega dela sodišč, “kar pa je naloga predvsem vodstev sodišč.”

Spomnimo, od začetka januarja so protestirali sodniki in omejevali svoje delo, pri protestu pa so se jim pridružili tudi tožilci, ki so kasneje napovedali še stavko. Razlog je neuresničena odločba ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da so plače sodnikov prenizke in neustavne. Rok za uresničitev ustavne odločbe je bil sicer 3. januar, a vlada poudarja, da bo problematiko sodniških plač reševala skupaj z vsemi plačami v javnem sektorju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje