SD izziva Goloba: Zaradi obtožb Breclja odpokličite svet onkološkega inštituta

Slovenija 05. Feb 202417:21 1 komentar
Poslanci SD in Erik Brecelj
Matija Sušnik/DZ/Denis Sadiković/N1

Kirurg Erik Brecelj, predsednik vladnega sveta strateškega sveta za zdravstvo, ki je sicer zaposlen na ljubljanskem onkološkem inštitutu, je v zadnjem času izrekel hude obtožbe na račun Socialnih demokratov. Trdi, da je vodstvo Inštituta močno povezano s SD, ki naj bi po besedah kirurga "plenila in ugrabila inštitut". Kot smo razkrili na N1, so v SD resno razmišljali, da bi Breclja zaradi obtožb tožili, prav tako to možnost omenja vrh onkološkega inštituta. Socialni demokrati, kot vse kaže, v tožbo ne bodo šli, so pa premierja Roberta Goloba izzvali s poslansko pobudo vladi, da naj "nemudoma odpokliče člane sveta onkološkega inštituta ter imenuje nove". Kaj je v ozadju?

Po hudih očitkih kirurga Erika Breclja, zaposlenega na ljubljanskem onkološkem inštitutu, na račun Socialnih demokratov (SD), je njihova poslanska skupina na vlado danes naslovila pobudo, naj nemudoma odpokliče aktualne člane sveta Onkološkega inštituta Ljubljana ter imenuje nove člane.

“Novoimenovani člani sveta inštituta naj v primeru ugotovljenih nedovoljenih praks ter ob sumih kaznivih dejanj to nemudoma prijavijo pristojnim organom, v največji skrbi za transparentno vodenje in upravljanje Inštituta. Prav tako naj novoimenovani člani sveta predlagajo zamenjavo tistih posameznikov in posameznic, ki delujejo v škodo Inštituta,” so sporočili iz poslanske skupine SD.

Menijo, da mora vlada storiti vse, kar je v njeni moči, da “ščiti zdravstvene ustanove pred morebitnimi parcialnimi interesi. Ti zajedajo že v tako načeto zaupanje v delo teh ustanov ter posledično mečejo slabo luč tudi na vse zdravstvene delavce, ki se trudijo za zdravje ljudi in s požrtvovalnim delom zdravstveni sistem držijo nad gladino”.

Po njihovih navedbah je vlada odgovorna poskrbeti, da institucije, v katerih sedijo predstavniki vlade oziroma ustanovitelja “delujejo transparentno ter zakonito, hkrati pa ob najmanjšem dvomu ali indicu, da se dogajajo nepravilnosti in potencialne protizakonitosti, tudi odločno ukrepa”.

Kot smo že poročali, je predsednik vladnega strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj, ki ga je na to mesto postavil premier Robert Golob, koalicijsko SD v zadnjem času večkrat javno obtožil, da so skorumpirana stranka, ki da v zdravstvu pleni že desetletja – prav onkološki inštitut pa da je darilo, ki ga je stranka dobila po zadnjih volitvah.

Onkološki inštitut Ljubljana
Onkološki inštitut Ljubljana (Foto: Denis Sadiković/N1)

V SD menijo, da Brecelj “ne skopari z resnimi obtožbami glede vodenja in upravljanja onkološkega inštituta. Še več, trdi, da je vodstvo Inštituta močno povezano s stranko SD, ki jo Brecelj brez kakršnihkoli argumentov obtožuje plenjenja, ugrabitve Inštituta. Med drugim vlado tudi poziva k umiku ljudi, ki so, po njegovih trditvah, blizu stranke in na Inštitutu ‘počnejo, kar želijo'”.

Poudarili so, da je za “poslanki in poslance SD nedopustno, da tako pomembna institucija, kot je onkološki inštitut, s tem pa vsi zaposleni na Inštitutu, predvsem pa pacienti, ki se na Inštitutu zdravijo, talci tovrstnih pavšalnih insinuacij ter da Brecelj ob sumih nezakonitih dejanj teh dejanj ne prijavi organom pregona”.

Zaradi hudih obtožb so v SD razmišljali, da bi zaradi izrečenih izjav o “plenjenju stranke v zdravstvu” zoper kirurga Erika Breclja vložili tožbo. Minuli konec tedna pa je tudi vodstvo onkološkega inštituta sporočilo, da zaradi Brecljevih “laži in manipulacij” razmišlja o tožbi.

Predsednica SD Tanja Fajon je v oddaji N1 STUDIO povedala, da odločitve o tožbi še niso sprejeli, najprej pa pričakujejo najmanj opravičilo. “Jaz nisem vzela enega evra, nisem lopov,” je med drugim dejala.

Po informacijah N1 je več vidnih članov SD stranki odsvetovalo tožbo zoper Breclja, saj da v tej bitki proti znanemu žvižgaču in človeku, ki ga javnost dojema kot dolgoletnega borca proti korupciji, ne morejo zmagati. Njegove obtožbe o tem, da je vodstvo in svet inštituta ugrabila SD, bodo po besedah naših virov iz stranke zdaj skušali “nevtralizirati” s to poslansko pobudo, na katero mora vlada odgovoriti v 30 dneh. Štiri od sedmih članov sveta onkološkega inštituta – torej večino – imenuje vlada kot ustanovitelj zavoda.

Ti štirje člani so Ivan Eržen, Anton Zorko, ki je tudi predsednik sveta, Tomaž Slana in Alek Valenčič.

Ivan Eržen je strokovni direktor NIJZ, v preteklosti je bil član LDS in Desusa, v času vlade Boruta Pahorja pa je bil državni sekretar na ministrstvu za zdravje, ki ga je takrat vodila SD. Anton Zorko prihaja iz vrst brežiškega lokalnega odbora Desusa, Tomaž Slana je v Novem mestu kandidiral za mestnega svetnika Gibanja Svoboda, Alek Valenčič pa je član lokalnega izvršnega odbora Svobode v Ilirski Bistrici.

Po naših informacijah v SD vztrajajo, da omenjeni niso iz njihove kvote, pač pa iz vrst Svobode. Če bo torej Golobova vlada svetnike dejansko odpoklicala in s tem na neki način prikimala Brecljevim obtožbam o nepravilnostih, Socialni demokrati pričakujejo, da bodo novoimenovani svetniki preučili vse Brecljeve očitke in preverili delovanje vodstva zavoda, ki ga kirurg označuje kot povezanega s SD. Prav tako je iz vrst Socialnih demokratov slišati opozorila, da investicije na onkološkem inštitutu pravzaprav vodi ministrstvo za zdravje (vodi ga ministrica Valentina Prevolnik Rupel iz kvote Svobode, op. a.) in ne vodstvo zavoda, kot izhaja iz Brecljevih očitkov.

Če pa vlada pobudi poslancev SD ne bo sledila, potem bi v stranki razumeli, da so Brecljeve obtožbe neutemeljene oziroma da Gibanje Svoboda pravzaprav ščiti “svoje” svetnike.

Kirurg in predsednik vladnega strateškega sveta za zdravstvo je sicer že sam govoril, da bi morala vlada svoje svetnike zamenjati. Za POP TV je tako dejal: “Svet zavoda je večinsko postavljen s strani stranke SD, tako da bom to zahteval od vlade, svet zavoda je treba zamenjati.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje