38-letnik in 55-letnica z bagrom prebila Kitajski zid

Svet 05. Sep 202310:48 1 komentar
Kitajski zid
Foto: PROFIMEDIA

Na Kitajskem so pridržali 38-letnega moškega in 55-letno žensko, potem ko naj bi z bagrom poškodovala del Kitajskega zidu v severni provinci Šanši. Med zaslišanjem sta osumljenca policistom povedala, da sta znameniti, več kot 8.000 kilometrov dolgi zid preluknjala, da bi si skrajšala pot.

Oblasti okrožja Joudžu so sporočile, da so 24. avgusta prejele poročilo o nastali vrzeli v Kitajskem zidu, poročanje državne televizije CCTV povzema CNN. Sodeč po posnetkih televizije CCTV so osumljenca, ki sta skozi zid speljala makadamsko cesto, pridržali in ju preiskujejo.

Policija je med preiskavo ugotovila, da sta 38-letni moški in 55-letna ženska z bagrom prebila zid, da bi ustvarila bližnjico za gradbena dela. S tem pa sta povzročila nepopravljivo škodo na strukturi zidu. Delavca sta sicer delala v bližini odseka zidu, ki sta ga poškodovala. Policija je sporočila še, da preiskava poteka.

Kitajski zid sicer ni bil poškodovan prvič. V zadnjih letih predvsem na podeželju opažajo podobne dogodke, poroča BBC. Leta 2016 je kitajski časnik Beijing Times pisal, da je 30 odstotkov Kitajskega zidu že popolnoma izginilo, samo osem odstotkov je dobro ohranjenega.

Poškodovani del zidu, ki so ga zgradili v času dinastije Ming med 14. in 17. stoletjem, je uvrščen med provincialne kulturne relikvije. Tu stoji tudi razmeroma dobro ohranjen stražni stolp. Leta 1987 je bil Kitajski zid uvrščen na seznam Unescove svetovne dediščine, še poroča CNN.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje