9.200 okužb v 63 državah: WHO v ponovno oceno nevarnosti opičjih koz

Svet 14. Jul 202216:48 0 komentarjev
Opičje koze
Dado Ruvic/REUTERS

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je za 21. julij sklicala strokovni odbor za opičje koze, ki bo ponovno ocenil, ali ta bolezen predstavlja grožnjo svetovnemu javnemu zdravju, so danes sporočili iz WHO. Število primerov okužb v svetu namreč narašča, WHO je doslej zabeležila 9200 primerov okužb v 63 državah po svetu.

Strokovni odbor WHO je sicer konec junija že odločal o tem in se takrat odločil, da opičje koze ne predstavljajo grožnje svetovnemu javnemu zdravju (PHEIC), kar je najvišja stopnja alarma, ki ga lahko izda WHO.

V primeru, da bi se tokrat odločil drugače, bo strokovni odbor “predlagal začasna priporočila o tem, kako bolje preprečiti in zmanjšati širjenje bolezni ter upravljati globalni odziv na področju javnega zdravja”, so pri organizaciji zapisali v izjavi in dodali, da bo odločitev objavljena v dveh dneh po srečanju.

Odbor bo preučil trende in učinkovitost protiukrepov ter pripravil priporočila, kaj naj države in skupnosti storijo za boj proti izbruhu bolezni, je v torek na novinarski konferenci povedal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od začetka maja so se po podatkih WHO okužbe v povečanem obsegu pričele širiti zunaj Zahodne in Srednje Afrike, kjer je bolezen endemična. Največ okužb so zabeležili pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, in pri mlajših moških, ki živijo v mestih. Povprečna starost obolelih je 37 let.

Tedros je v tem kontekstu dejal, da WHO tesno sodeluje s civilno družbo in skupnostjo LGBTQ, “zlasti pri odpravljanju stigmatizacije virusa” in širjenju informacij o njem. “WHO še naprej sodeluje z državami in proizvajalci cepiv, da bi uskladila izmenjavo cepiv, ki jih trenutno primanjkuje,” je še dodal.

Običajni začetni simptomi okužbe z virusom opičjih koz so visoka vročina, otekle bezgavke in mehurjasti izpuščaji, podobni noricam, vendar pa WHO v poročilu navaja, da veliko obolelih tudi ni imelo te klasične klinične slike. Med primeri, ki so poročali o vsaj enem simptomu, jih je 81 odstotkov imelo razširjen izpuščaj po telesu, 50 odstotkov vročino, 41 odstotkov pa izpuščaj na spolovilu.

Šestnajstčlanskemu strokovnemu odboru WHO trenutno predseduje nekdanji vodja oddelka WHO za cepiva in imunizacijo Jean-Marie Okwo-Bele iz Demokratične republike Kongo. Od leta 2009 je bilo šest razglasitev PHEIC, zadnjič leta 2020 za pandemijo covida-19, še navaja dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!