Afera dieselgate: Volkswagen bo v Italiji plačal 50 milijonov evrov odškodnin

Svet 15. Maj 202420:49 0 komentarjev
Izpušni sistem na BMW
Foto: PROFIMEDIA

Nemški proizvajalec avtomobilov Volkswagen, ki je vpleten v afero dieselgate, bo italijanskim kupcem vozil izplačal odškodnino. Afera je izbruhnila septembra 2015, ko je ameriška okoljska agencija EPA javnosti razkrila Volkswagnovo goljufanje na testih izpušnih plinov.

Nemški proizvajalec avtomobilov Volkswagen bo italijanskim kupcem vozil, opremljenih z nezakonito odklopno napravo za zniževanje stopnje vračanja izpušnih plinov ob nižjih temperaturah, izplačal odškodnino.

60.000 potrošnikov bo prejelo odškodnino v skupnem znesku 50 milijonov evrov, je sporočila Evropska potrošniška organizacija (BEUC).

Pri Volkswagnu so pristali na plačilo odškodnine po dogovoru z italijansko potrošniško organizacijo Altroconsumo.

Pri BEUC so dogovor označili za zmago za italijanske potrošnike. Volkswagen so, kot so navedli, pozvali, da naj odškodnine izplača tudi prizadetim potrošnikom v drugih evropskih državah.

“Ta dogovor daje upanje tisočim potrošnikom v drugih evropskih državah, ki še vedno čakajo na odškodnino, ker so jim prodali avtomobil, ki povzroča večje onesnaževanje od oglaševanega,” je dejala generalna direktorica BEUC Monique Goyens.

Države, v katerih si članice BEUC prav tako prizadevajo za izplačilo odškodnin v zadevi dieselgate so Avstrija, Belgija, Francija, Luksemburg, Nizozemska in Portugalska.

Članice BEUC so, kjer je bilo to mogoče, vložile kolektivne tožbe proti Volkswagnu, da bi zaščitile svoje potrošnike. Vendar pa zaradi pomanjkanja orodij za kolektivna pravna sredstva v nekaterih državah niso mogle doseči pravice za vse svoje potrošnike ali pa niso imele druge izbire, kot da vložijo tožbe v imenu posameznih potrošnikov, so opozorili v BEUC.

Afera dieselgate je izbruhnila septembra 2015, ko je ameriška okoljska agencija EPA javnosti razkrila Volkswagnovo goljufanje na testih izpušnih plinov. Škandal se je nato razširil na ostale proizvajalce in tudi druga podjetja v avtomobilski industriji.

Sodišče je Volkswagnu sicer že leta 2021 v Italiji naložilo plačilo za 200 milijonov evrov odškodnin več kot 63.000 italijanskim potrošnikom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!