Po kolapsu sistema na tisoče Afganistancev ne more do potnih listov

Svet 16. Nov 202113:11 > 14:23 1 komentar
Afganistan
PROFIMEDIA

Zaradi prevelikega povpraševanja se je v afganistanski prestolnici Kabul zrušil sistem za izdajo biometričnih potnih listov. Že tako dolgo čakanje prebivalcev Afganistana, da bi pridobili dokumente za odhod iz države, se bo še podaljšalo.

Odkar so avgusta talibani vkorakali v Kabul in prevzeli nadzor nad celotnim ozemljem države, množica prebivalcev Afganistana zapušča državo. Zaradi velikega števila prošenj za dokumente, ki bi Afganistancem odprli vrata za odhod v tujino, je odpovedal sistem za izdajo biometričnih potnih listov. V Kabulu, kjer so potne liste začeli izdajati oktobra, so zato začasno prekinili izdajo teh dokumentov.

Pred uradom, kjer izdajajo potne liste, je bila vsak dan velika gneča; da bi pridobili potni list, je v povprečju pred poslopjem urada čakalo med 15.000 in 20.000 ljudi, je povedal direktor oddelka za potne liste Alam Gul Haqqani. Uradniki pa lahko dnevno obravnavajo bistveno manj prošenj (od pet do šestkrat manj). Že pred prekinitvijo izdajanja potnih listov so se naprave za izdelavo biometričnih dokumentov pogosto kvarile, kar je le še podaljševalo čakanje na dokumente.

Ker niso prišli na vrsto, so se nekateri dan za dnem vračali na urad, kar nekaj oseb pa je noči preživljajo na pločniku pred stavbo. Kot so še sporočili z urada, so se za začasno prekinitev izdaje dokumentov odločili, da bi “ustavili trpljenje” ljudi, ki so (pre)dolgo čakali na dokumente.

Prizor izpred urada v Kabulu, ko so 6. oktobra, torej skoraj dva meseca po tem, ko so talibani prevzeli vodenje Afganistana, začeli izdajati potne liste:

Ministrstvo za notranje zadeve je sporočilo, da so aretirali 60 ljudi, tudi uslužbencev oddelka za izdajo potnih listov, ki so za pridobitev potnega lista uporabili ponarejene ali lažne dokumente. Ob enem se prav tako širi informacija, da so za izdajo potnih listov osebe morale podkupiti uradnike.

Po paniki, ki je po prihodu talibanov v mesto zavladala na kabulskem letališču in je zahtevala tudi več življenj obupanih Afganistancev, ki so v strahu pred preganjanjem želeli zapustiti državo, so se razmere na kabulskem letališču vsaj nekoliko stabilizirale. Ponovno so vzpostavili redni letalski liniji med Kabulom ter Dubajem in Islamabadom.

Revščina v Afganistanu vse hujša

Strah pred pregonom talibanov ni edini razlog za množične odhode Afganistancev. Odkar so nadzor nad celotnim ozemljem Afganistana prevzeli talibani, gre znatno slabše afganistanskemu gospodarstvu. Ker mednarodna skupnost še ni sprejela odločitve glede odnosov s talibani, je usahnila denarna pomoč, v bankah zahodnih držav pa ostajajo zamrznjene milijardne vsote afganistanskih rezerv. Velikemu številu prebivalcem države grozi lakota, njihova revščina pa se še poglablja.

Podobno kot v času prve afganistanske vladavine, ki se je zaključila leta 2001, so ponovno kršene tudi pravice žensk in deklet do izobraževanja. Kot na družbenem omrežju Twitter redno opozarja novinarka britanskega BBC Yalda Hakim, mineva 60 dni, odkar so talibanske oblasti dekletom, starejšim od 12 let, prepovedale obiskovati (srednje) šole.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje