Air Serbia odslej v popolni lasti države

Air Serbia
Foto: PROFIMEDIA

Air Serbia je prešla v popolno lastništvo države, saj je prevzela delnice arabske letalske družbe Etihad Airways, ki je bila doslej edina vlagateljica.

Republika Srbija je postala stoodstotni lastnik letalske družbe Air Serbia, je v ponedeljek sporočil srbski finančni minister Siniša Mali. Air Serbia je v popolno lastništvo države prešla, potem ko je Srbija od arabske letalske družbe Etihad Airways prevzela preostalih 16,42 odstotka delnic.

Mali je v ponedeljek v izjavi za medije pojasnil, da je bila letalska družba iz Združenih arabskih emiratov Etihad Airways partner in solastnik Air Serbia od leta 2013. Za odhod iz Air Serbia so se po njegovih besedah odločili zaradi lastnih poslovnih odločitev.

Air Serbia je nastala leta 2013, ko je Etihad Airways prevzel 49 odstotkov delnic tedanjega JAT Airways. Etihad je svoj delež leta 2020 zmanjšal na 18 odstotkov, lani pa na dobrih 16 odstotkov.

Mali je napovedal, da bodo po prevzemu delnic od Etihada posvetili pozornost nadaljnjemu razvoju družbe, vključno z nakupom velikih letal in odpiranjem novih destinacij. Obenem je poudaril, da je Air Serbia danes največja letalska družba v regiji, ki leti na štirih kontinentih.