Aktivista, ki sta se prilepila na van Goghovo sliko, sodišče obsodilo na zapor

Svet 22. Nov 202219:49 0 komentarjev
JUST STOP OIL

Okoljska aktivista organizacije Just Stop Oil, ki sta se junija v Londonu prilepila na van Goghovo sliko, je sodišče obsodilo na tritedensko zaporno kazen.

Dva okoljska aktivista, ki sta se junija letos prilepila na sliko slikarja Vincenta van Gogha v znak protesta proti rabi fosilnih goriv, je londonsko sodišče danes spoznalo za kriva in obsodilo na tri tedne zapora, od tega aktivistko Emily Brocklebank pogojno za šest mesecev. 24-letnico bo policija tudi šest tednov elektronsko nadzorovala.

“Slika ima pomembno zgodovinsko in umetniško vrednost in menim, da je škoda velika,” je dejala sodnica Neeta Minhas, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Soobtoženi 22-letni Louis McKechnie, ki bo moral za zapahe tri tedne, je med protestno akcijo povedal, da je kot otrok skupaj s svojim očetom občudoval sliko, na katero se je prilepil. “Še vedno imam rad to sliko, vendar imam še raje svoje prijatelje in družino ter naravo,” je takrat dejal McKechnie. Proti njemu so sicer umaknili obtožbo zaradi domnevnega odvračanja pozornosti varnostnikov. Po poročanju britanskih medijev so ga kaznovali tudi z denarno kaznijo, ker se ni pojavil na sodišču.

Emily Brocklebank na sodišču svojega dejanja ni obžalovala. “Ko gre za proteste, z govori ne dobiš pozornosti,” je 24-letnica dejala in dodala, da je mogoče “z vztrajanjem ustvariti zgodbo, ki jo mediji želijo spremljati”.

Izrazila je tudi prepričanje, da bi se lastnik slike strinjal s protestom. “Vsak dober človek bi se strinjal, da poskušamo ohraniti življenje na Zemlji,” je povedala in dodala, da s svojim dejanjem ni naredila veliko škode: “Lepilo je mogoče odstraniti,” je utemeljila.

Aktivista organizacije z imenom Just Stop Oil sta se v londonski galeriji Courtauld 30. junija prilepila na okvir Van Goghove slike iz leta 1889 z naslovom Cvetoče breskve. Povzročila sta za skoraj 2000 britanskih funtov (2300 evrov) škode. Sodnica je ob razsodbi dejala, da je okvir slike trajno poškodovan.

Just Stop Oil je stopila v bran aktivistoma. Kot so sporočili, je umetnost treba varovati in ceniti, a odločitev britanske vlade, da nadaljuje z novimi projekti fosilnih goriv, pomeni uničenje “naše celotne kulture in prihodnosti mladih, ki so se odločili za ukrepanje”. Napovedali so tudi, da bodo nadaljevali z nenasilnim odporom.

Nedavni protesti okoljskih aktivistov nad različnimi umetniškimi deli po svetu veljalo za radikalne, a so deležni velike pozornosti. Okoljski aktivisti se že več tednov vedno znova prilepijo na umetniška dela ali jih obmetavajo s paradižnikovo juho ali pire krompirjem. Zagovorniki protestov govorijo o taktiki šoka, s katero želijo okrepiti osveščenost o podnebni krizi. Za nasprotnike so to vandalska dejanja proti umetniškim delom, pogosto vredna več milijonov evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!