Okoljska aktivista prilepila roki na okvir van Goghove slike v Londonu

Kultura 01. Jul 202211:57 > 12:53 0 komentarjev

Aktivista iz okoljske skupine Just Stop Oil v Veliki Britaniji sta v četrtek na okvir slike Cvetoče breskve nizozemskega umetnika Vincenta van Gogha, ki je razstavljena v londonski umetniški galeriji, prilepila roki. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je to eno zadnjih dejanj, ki so ga izvedli podnebni aktivisti.

Olje na platnu, naslikano leta 1889, je del van Goghove zbirke v galeriji Courtauld v Somerset Housu v britanski prestolnici. Dogodek se je zgodil dan po tem, ko so pet članov skupine, ki želi ustaviti vse nove britanske projekte na področju fosilnih goriv, aretirali zaradi podobnega protesta v umetnostnem muzeju v Glasgowu.

“Tega nočemo početi,” je obiskovalcem v londonski galeriji povedal Louis McKechnie, eden iz dvojice protestnikov, ki je trdila, da se je pritrdila na van Goghovo delo, kot je razvidno z videoposnetkov, ki jih je delila organizacija Just Stop Oil. “Na to čudovito sliko sva prilepljena, ker se bojiva naše prihodnosti,” je dodal 21-letnik in poudaril, da pričakujeta, da ju bodo aretirali. “Če bi obstajal drugačen način, da bi dosegli spremembe, ki jih potrebujemo, bi to storili – poskusili smo že,” je še povedal.

V galeriji Courtauld so potrdili, da se je incident zgodil sredi četrtkovega popoldneva, zaradi česar je bila galerija, v kateri visi slika, do konca dneva zaprta. Dodali pa so tudi, da bo po pričakovanjih danes spet odprta za javnost.

“Javni sovražnik številka ena”

Nekdanji študent strojništva McKechnie, ki so ga že 20-krat aretirali in je šest tednov preživel v zaporu, hitro postaja eden najbolj prepoznavnih obrazov med britanskimi podnebnimi aktivisti. Marca je tvegal jezo nogometnih navijačev, ko se je sredi tekme med Newcastlom in Evertonom privezal na vratnico. V začetku tega meseca je za AFP povedal, da je zaradi svojih dejanj pripravljen postati “javni sovražnik številka ena”.

V četrtkovem videoposnetku iz galerije je britansko vlado obtožil, da “spodbuja več kot 40 novih projektov na področju fosilnih goriv”, ki so “kot podpisovanje naših smrtnih obsodb”. Kot je dodal, njegova generacija nima druge izbire, kot da izvaja takšne akcije.

Just Stop Oil protest Louis McKechnie Just Stop Oil protest Louis McKechnie
PROFIMEDIA
Just Stop Oil protest Louis McKechnie Just Stop Oil protest Louis McKechnie
PROFIMEDIA
Just Stop Oil protest Louis McKechnie Just Stop Oil protest Louis McKechnie
PROFIMEDIA
Just Stop Oil protest Louis McKechnie Just Stop Oil protest Louis McKechnie
PROFIMEDIA
Just Stop Oil protest Louis McKechnie Just Stop Oil protest Louis McKechnie
PROFIMEDIA

Neodvisni britanski odbor za podnebne spremembe je v sredo opozoril, da britanska vlada ni dosegla ustreznega napredka pri izpolnjevanju ciljev iz nove strategije, da bi bila do leta 2050 ogljično nevtralna. Zaradi tega so organizacija Greenpeace UK, poslovne skupine in opozicijski politiki ministre pozvali, naj pospešijo izvajanje politik glede podnebnih sprememb.

Konservativna vlada premierja Borisa Johnsona je nedavno pregledala svojo energetsko strategijo, vključno glede zagotavljanja jedrske, vetrne in sončne energije. Preučuje pa tudi projekte fosilnih goriv v Severnem morju, kar je del poskusov, da bi po ruskem vdoru v Ukrajino zaščitila domačo oskrbo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!