Na mural Ratka Mladića v Beogradu odvrgli barvo

Svet 10. Nov 202108:29 > 13:39 0 komentarjev
Mural Ratka Mladića
Nemanja Jovanović/Nova.rs

Član Socialdemokratske stranke Srbije je na mural Ratka Mladića v Beogradu vrgel barvo, ki je prekrila dobršen del poslikave. Današnji dogodek sledi včerajšnjim protestom aktivistov za človekove pravice in nacionalistov v srbski prestolnici. Ti so se odvili po aretaciji aktivistk, ki sta v sliko metali jajca.

Član Socialdemokratske stranke Srbije Đorđo Žujović je na mural Ratka Mladića v Beogradu odvrgel barvo za pleskanje, ki je prekrila dobršen del poslikave. Po navedbah Nove.rs je povedal, da je bilo uničenje poslikave njegovo prizadevanje za “normalno družbo”.

“Mural z Mladićevo podobo predstavlja madež na obrazu vsakega državljana Srbije, ne glede na to, kateri narodnosti pripada, katere vere ali politične usmeritve je. Vsi, ki poskušajo braniti ta mural, nam vsem delajo medvedjo uslugo,” je dejal po navedbah Nove.rs.

Tudi včerajšnji dan, sicer mednarodni dan boja proti fašizmu in antisemitizmu, je v srbski prestolnici minil v znamenju murala Mladića. V Beogradu so se odvili protesti, ki jih je sprožilo pridržanje aktivistk za človekove pravice Aide Ćorović in Jelene Jaćimović, ki sta v sliko Ratka Mladića na stičišču Njegoševe ulice in Ulice Alekse Nenadovića metali jajca. Izpred slike so ju grobo odvlekli policisti v civilu, pri tem pa se po njunih besedah niso predstavili kot policisti. “Če bi vedela, da so policisti, se ne bi upirala,” je po dogodku povedala Ćorović.

 

Aktivistki sta bili resda kmalu po pridržanju izpuščeni na prostost, v njuno podporo pa so se v središču Beograda zbrali člani različnih nevladnih organizacij in aktivisti za človekove pravice. Ker so se zbrali nedaleč stran od murala obsojenega vojnega zločinca, v bližini pa so se prav tako zbirale desničarske skupine, se je pred sliko postavil policijski kordon.

Kritike na račun “ščitenja murala”

Policisti so preprečili srečanje skupin ljudi z nasprotnimi stališči. Pripadniki desničarskih, nacionalističnih skupin – večinoma so bili to mladi moški – so vzklikali sporočila podpore Mladiću, druga stran pa jim je odgovarjala “Fašisti, fašisti”, navaja srbski Danas.

Protesti so se končali brez incidenta, je pa policija zaradi kršenja javnega reda in miru na območju, kjer javna zbiranja niso dovoljena, aretirala šest ljudi. “To je sramota, to je obraz režima Aleksandra Vučića,” je komentirala aktivistka Ćorović in dodala, da so “talci nemoralnega in bolnega režima”. Kot je pripovedovala, je bilo pri policistih, ki so jo aretirali, opaziti strah.

Jaćimović pa je bila medtem kritična do tega, da je policija, kot je povedala, “ščitila mural”. Na policiji so ta očitek zavrnili in sporočili, da so le zagotavljali javni red in mir.

Mural Ratka Mladića Mural Ratka Mladića
Miroslav Dragojević/Danas
Aida Ćorović Aida Ćorović
Nemanja Jovanović/Nova.rs
Beograd Beograd
Nemanja Jovanović/Nova.rs
Beograd Beograd
N1

Ob včerajšnjem dogajanju je na družbenem omrežju Twitter zakrožila tudi starejša fotografija srbskega premierja Vučića pred muralom: 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!