Albanija in Severna Makedonija napovedali sprejem Afganistancev

Svet 15. Avg 202118:50 > 18:54 1 komentar
Kabul
REUTERS

Albanija bo sprejela prebivalce Afganistana, ki se umikajo iz države. Afganistanske begunce je pripravljena sprejeti tudi Severna Makedonija.

Albanija bo na prošnjo ZDA sprejela Afganistance, ki iz svoje države bežijo zaradi vojaške ofenzive talibanov, je danes na Facebooku sporočil albanski premier Edi Rama. Poudaril je, da ima Albanija kot članica zveze Nato odgovornost sprejeti begunce, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Begunci, ki jih bo sprejela Albanija, bodo tam le začasno. Kasneje naj bi jih sprejele ZDA. Albanija je postala članica zveze Nato leta 2009.

Rama je poudaril, da je pomoč tistim, ki iščejo zaščito, tradicija v njegovi državi. Med drugim je Albanija sprejela Jude, ki so jih nacisti preganjali v 20. stoletju.

Afganistance bi na stroške ZDA sprejela tudi Severna Makedonija

Afganistanske begunce je pripravljena sprejeti tudi Severna Makedonija, je povedal njen premier Zoran Zaev. Povedal je, da bi jih namestili v hotelih, stroške bi pokrile ZDA, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

“Afganistan se sooča s humanitarno katastrofo, zato smo strateške partnerje obvestili, da lahko pomagamo v skladu s potrebami,” je dejal Zaev. Napovedal je, da bodo naslednje korake oblikovali v sodelovanju z ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje