Albanija prekinila diplomatske vezi z Iranom

Svet 07. Sep 202214:04 0 komentarjev
Albanski premier Edi Rama
PROFIMEDIA

Albanija je danes prekinila diplomatske vezi z Iranom, saj je ta poleti izvedel obsežen kibernetski napad na državo, je sporočil albanski predsednik vlade Edi Rama. Po njegovih besedah namen napada sicer ni bil dosežen, škoda pa je bila minimalna. Iranski diplomati morajo zdaj državo zapustiti v 24 urah.

“Svet ministrov se je odločil za prekinitev diplomatskih odnosov z Islamsko republiko Iran, ki prične veljati takoj,” je dejal Rama, ki je Teheran obtožil, da je 15. julija izvedel kibernetski napad na albanske institucije z namenom “ohromitve javnih storitev” in “vdora v podatke in elektronske komunikacije iz vladnih sistemov”.

Po navedbah albanskega premierja namen napada sicer ni bil dosežen. “Škoda se lahko šteje za minimalno v primerjavi s cilji agresorja. Vsi sistemi so po napadu ponovno delovali v celoti in ni prišlo do nepovratnega brisanja podatkov,” je pojasnil Rama. Iranske diplomate in njihovo podporno osebje v državi je opozoril, da morajo v 24 urah Albanijo zapustiti.

Na dogajanje so se odzvali tudi v Beli hiši, kjer so domnevni iranski napad obsodili in Teheran posvarili pred nadaljnjimi ukrepi, s katerimi bodo poskušali doseči, da bo Iran za svoje ravnanje odgovarjal. “ZDA ostro obsojajo kibernetski napad Irana na našo zaveznico v Natu, Albanijo,” je v izjavi dejala tiskovna predstavnica ameriškega Sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson in dodala, da tovrstna dejanja “ogrožajo varnost zaveznika ZDA in predstavljajo zaskrbljujoč precedens za kibernetski prostor”.

Odnosi med Albanijo in Iranom so že leta zaostreni, kar je posledica tega, da je Tirana na svojih tleh gostila iransko levičarsko opozicijsko skupino Mudžahedin-e Kalk (MEK), znano kot ljudska mudžahedinska organizacija Irana. Albanija, ki je od leta 2009 tudi članica Nata, je v gostovanje okoli 3000 članov skupine na zahtevo ZDA in ZN privolila leta 2013.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!