Albanija v vesolje poslala svoja prva satelita

Svet 04. Jan 202312:32 0 komentarjev
albanska satelita
Posnetek zaslona/Edi Rama /FACEBOOK

Albanija 1 in Albanija 2 sta prva satelita, ki ju je Albanija poslala v vesolje. Država bo zanju za obdobje treh let plačala šest milijonov dolarjev. Po poročanju albanskih medijev sta bila izstreljena z ameriškega letalskega oporišča Cape Canaveral, z njima pa želi država bolje nadzorovati in varovati svoje ozemlje.

Albanija je z ameriškega letalskega oporišča Cape Canaveral na Floridi danes v vesolje poslala dva satelita, Albanija 1 in Albanija 2, poroča albanska nacionalna radio-televizija RTSH. Albanski premier Edi Rama je izstrelitev satelitov v živo delil na svojem Facebooku profilu in zapisal, da ima Albanija zdaj več možnosti, da nadzoruje in varuje svoje ozemlje.

“Rečeno, storjeno. Lansirana je raketa Falcon 9, ki nosi naša dva satelita Albanija 1 in Albanija 2 v vesolje,” je sporočil Rama. “Od danes ima Albanija več visokotehnoloških možnosti za nadzor in obrambo ozemlja, ki v realnem času posredujejo pomembne podatke,” je dodal.

Satelita bosta državo stala šest milijonov dolarjev za obdobje treh let, vlada v Tirani pa bo do njiju imela prednostni pristop.

Posredovala bosta celovito pokritost zemeljskega površja in bogate informacije za učinkovito politiko in odločanje, so po pisanju portala RTHS sporočili z albanskega obrambnega ministrstva. Omogočala bosta boljši nadzor albanskega ozemlja, uporabljali pa ju bodo tudi v boju proti organiziranemu kriminalu in za identifikacijo požarov.

V orbito ju je ponesla raketa Falcon 9 v okviru misije Transporter-6, v sklopu katere bodo v orbito poslali 114 mikrosatelitov in drugih vesoljskih plovil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!