Ali iz potopljene ploščadi na Hrvaškem uhaja plin?

Svet 04. Jun 202221:14 0 komentarjev
plin morje
Greenpeace

Hrvaški del okoljevarstvene organizacije Greenpeace je danes v Šibeniku predstavil video posnetke, ki naj bi dokazovali, da iz plinske ploščadi Ivana D, ki je pred poldrugim letom v Jadranskem morju v neurju potonila, izhaja plin. Družba Ina pa pravi, da redno spremlja stanje ploščadi in da iz nje ne izhaja plin.

Kot so sporočili iz hrvaškega Greenpeacea , se na video posnetkih, ki so jih danes pokazali na svoji jadrnici Mavrični bojevnik v Šibeniku, “jasno vidi”, kako iz zarjavelih cevi na dnu Jadrana izhajajo mehurčki plina. Potopljena ploščad se nahaja na globini 43 metrov približno 50 kilometrov od Pulja, potonila je jeseni 2020.

V začetku junija letos se je druga Greenpeaceova ladja Witness odpravila na območje, kjer je ploščad potonila, in potapljači so v znak protesta razvili transparent, s katerim so opozorili, da je od dogodka minilo že leto in pol, ter Ino in njenega solastnika, madžarski Mol, pozvali, naj končno prevzameta odgovornost in odstranita odpadke, ki so nastali iz njune plinske infrastrukture.

Ina je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina danes navedbe Greenpeacea zavrnila kot netočne in neznanstvene.

“Iz ploščadi ne pušča plin. Ina redno nadzira njeno stanje, ki je od takrat, ko je potonila, do danes nespremenjeno. V primeru izhajanja plina bi bili zaradi visokega tlaka v nahajališču plina mehurji drastično večji od prikazanih, potapljači pa se ne bi mogli ležerno potapljati okoli kraja dogajanja,” so po navedbah Hine zapisali v družbi.

Dodali so, da mehurčki, ki so vidni, naravno izhajajo iz peščenega oz. muljnatega dna. V naloženih plasteh mulja in peska je namreč povečan delež organskih snovi in pri njihovi bakterijski razgradnji nastaja metan, ki izhaja v obliki mehurčkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!