Ali je Libanon na robu propada?

Svet 12. Nov 202116:26 0 komentarjev
Libanon
Mohamed Azakir/REUTERS

Po mnenju odposlanca Združenih narodov za skrajno revščino Olivierja De Schutterja je Libanon na poti v propad. Na robu zloma je več ključnih sektorjev države, pod pragom revščine pa naj bi v državi živelo okoli 80 odstotkov prebivalstva.

Odposlanec Združenih narodov za skrajno revščino Olivier De Schutter je danes opozoril, da je libanonska vlada izneverila svoje državljane in da je država na poti v propad. Pod pragom revščine naj bi v državi živelo okoli 80 odstotkov prebivalstva.

“Libanon še ni propadla država, je pa propadajoča država, katere vlada je izneverila prebivalce,” je De Schutter dejal na tiskovni konferenci v Bejrutu ob koncu 12-dnevnega obiska v Libanonu. “V Libanonu sem videl prizore, za katere si nisem predstavljal, da jih bom videl v državi s srednjim dohodkom,” je dodal.

Neukrepanje vlade “brez primere”

“Medtem ko se prebivalstvo iz dneva v dan bori za preživetje, vlada zapravlja dragoceni čas,” je še dejal odposlanec ZN za skrajno revščino. Dodal je, da je neukrepanje libanonske vlade ob tej krizi brez primere in je prebivalstvu povzročilo veliko bedo. Ocenjujejo, da približno 80 odstotkov libanonskega prebivalstva živi pod pragom revščine, kot ga opredeljujejo mednarodne organizacije.

Libanonska vlada, ki je mandat nastopila septembra, in naj bi zaustavila najhujši finančni zlom v državi, še ni sprejela resnih ukrepov, da bi zaustavila čedalje slabše razmere. Dolgo obljubljeni program za pomoč najrevnejšim v državi se še ni uresničil, pri čemer se vlada, ki nima denarja, trudi zagotoviti financiranje Svetovne banke.

Na robu zloma ključni sektorji države

Potem ko so v Libanonu v celoti odpravile subvencije za gorivo, jih oblasti sedaj postopoma znižujejo še za zdravila in moko. Po zadnjih podatkih libanonske vlade so se cene osnovnih živil zgolj v letu dni povečale za skoraj štirikrat. Libanonski funt je medtem na črnem trgu izgubil 90 odstotkov vrednosti glede na ameriški dolar. Stopnja inflacije je po podatkih Svetovne banke v prvih šestih mesecih leta 2021 v povprečju znašala 131,9 odstotka.

Libanon se bori z največjo gospodarsko krizo od državljanske vojne v letih 1975 in 1990. V državi kronično primanjkuje goriva, zaradi česar so na robu zloma tudi zdravstveni in drugi ključni sektorji te sredozemske države.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!