Ali nam telefon prisluškuje? Resnica je veliko hujša

Svet 28. Maj 202212:30 1 komentar
Ali telefon prisluškuje
PROFIMEDIA

Ste že kdaj doživeli, da so se na vašem telefonu začeli pojavljati oglasi za izdelke, o katerih ste z nekom samo govorili? Če se vam je to že kdaj zgodilo, ste morda pomislili tudi, da vam telefon prisluškuje.

Ali nam telefoni prisluškujejo? Prevladujoče mnenje strokovnjakov za informacijsko varnost je, da nam ne. A resnica je celo veliko hujša, pravijo – tega jim sploh ni treba početi.

Maja lani je na Twitterju zakrožila nit Roberta G. Reeva, ki dela v finančni tehnologiji (fintech), sicer pa je tudi strokovnjak za informacijsko varnost. Zapisal je, da se je vrnil z enotedenskega obiska pri mami, zdaj pa dobiva oglase za njeno zobno pasto. O tej znamki nista nikoli govorila, prav tako podatkov o njej ni iskal na spletu.

“Vaše aplikacije vam ne prisluškujejo. To je teorija zarote, ki je bila že večkrat ovržena. A iskreno, tega jim ni treba početi, ker je vse ostalo, kar jim daste brez premisleka, veliko cenejše in učinkovitejše,” je zapisal Reeve.

Kako so se torej na njegovem telefonu pojavili oglasi o mamini zobni kremi? Poenostavljeno razloženo – oglaševalci izkoristijo podatek lokacije vašega telefona in podatek, ali je vaš telefon pogosto na isti lokaciji kot neki drug telefon. S pomočjo tega se ustvari mreža ljudi, s katerimi ste redno v stiku, oglaševalci pa lahko vaše interese, zgodovino brskanja in zgodovino nakupov primerjajo z ljudmi v vaši okolici. Družina, prijatelji, sodelavci. Postali boste tudi tarča oglasov, ki temeljijo na njihovih zanimanjih.

“Prikazujejo se mi stvari, ki si jih ne želim, vendar vedo, da bi si jih nekdo, s komer sem v rednem stiku, lahko želel. Da bi me na ta način pripravili do tega, da začnem pogovor o recimo zobni pasti. Za to telefonu ni treba prisluškovati. Samo primerja zbrane podatke,” je še zapisal Reeve.

Podoben odgovor na vprašanje, ali nam telefoni prisluškujejo, je podal tudi izr. prof. dr. Blaž Markelj s Fakultete za varnostne vede mariborske univerze. Kot je dejal, moramo izhajati predvsem iz tega, da smo mi tisti, ki v kibernetskem svetu drobtinice puščamo na vsakem koraku.

“Koliko ljudi dejansko prebere, kaj pomeni, da sprejmeš vse piškotke, koliko pa jih samo klikne ’Sprejmi vse’? Ko klikneš na Manage options (Uredi možnosti, op. a.), ti lahko že to vzame 15 minut,” je ponazoril Markelj.

Kaj so spletni piškotki?

Kot pojasnjujejo na Evropski komisiji, je piškotek oznaka za majhno besedilno datoteko, ki jo spletišče ob obisku shrani na računalniku ali mobilni napravi. Z njihovim sprejemom si bo spletna stran za določeno obdobje zapomnila vaše izbire, kot so uporabniško ime, jezik, geslo … zato da vam jih ni treba ponovno vnašati za brskanje v okviru istega obiska. Piškotki se lahko uporabijo tudi za zbiranje anonimiziranih statističnih podatkov o uporabniških izkušnjah s spletno navigacijo na naših spletiščih. Vir: Evropska komisija

Tu so tudi že omenjeni podatki o geolokaciji. “Pogledamo vreme in ponudijo nam možnost še bolj natančne napovedi, če dovolimo uporabo geolokacije. To je še en podatek, ki smo ga dali. Načeloma od nas aplikacije za to zahtevajo konsenz, ampak konsenz dajemo brezglavo,” je dodal sogovornik. Kot je še pojasnil Markelj, navadni smrtniki drobtinic, ki jih puščamo za sabo, ne moremo združiti v smiseln mozaik, a prava in dovolj zmogljiva programska oprema to zmore. Ti podatki se kopičijo v bazah podatkov, ki se analizirajo in uporabljajo v različne namene. Tudi za to, da vam prikažejo oglas za zobno pasto, ki jo uporablja vaša mama, ali rožnato skodelico, ki so všeč vaši sodelavki.

Kako se lahko obvarujemo?

Če ne želite imeti občutka, da vam telefon prisluškuje – čeprav vam ne – morate biti zelo restriktivni pri tem, kakšne podatke odstopite podjetjem pri namestitvi aplikacij na pametne telefone.

Pogoji uporabe pri prenosu aplikacije morajo zagotavljati jasne informacije, kako se podatki zbirajo, shranjujejo in uporabljajo. Uporabniki pa morajo biti pozorni, katera dovoljenja odobrijo. Facebook vas lahko na primer zaprosi za dovoljenja za dostop do vašega mikrofona, stikov, lokacije, prostora za shranjevanje, vi pa morate izbrati, do česa bo imelo družbeno omrežje dostop.

Nekatere aplikacije lahko tako denimo zahtevajo dostop do vašega telefona, zgodovine klicev in sporočil. Zelo je pomembno, da ste pri odobritvi dovoljenj pozorni na to, do česa točno imajo aplikacije dostop. Najbolje je, da omogočite dostop samo za tisto, kar je res potrebno. Aplikaciji Whatsapp tako morate dovoliti dostop do mikrofona in kamere, saj je brez tega praktično neuporabna.

Poskrbite tudi za redno brisanje piškotkov in na telefonih izključite lokacijo (vremenska napoved je dovolj natančna tudi, če telefon ne pozna vaših koordinat).

Kot je še zapisal Robert G. Reeve: “Velika podjetja so tu, da bi s spleta izsesala veselje, iz vas pa denar. Poskušajte jim to vsaj otežiti.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje