Ali za sabotažo na Severnem toku stoji proukrajinska skupina?

Svet 07. Mar 202320:48 1 komentar
Severni tok, plin, uhajanje plina
Foto: Swedish Coast Guard/Handout via TT News Agency/ REUTERS

Poročilo ameriških obveščevalcev navaja, da za lansko sabotažo na plinovodu Severni tok v Baltskem morju stoji proukrajinska skupina, ki naj ne bi bila povezana z ukrajinsko oblastjo, piše ameriški New York Times. Prav tako ni dokazov, da bi bila v incident vpletena Rusija.

Ameriški obveščevalci v najnovejšem poročilu navajajo, da za sabotažo na plinovodu Severni tok stojijo nasprotniki ruskega predsednika Vladimirja Putina, piše ameriški časnik New York Times.

Za zdaj nimajo dokazov, da bi v sabotažo bila vpletena ukrajinska oblast – predsednik Volodimir Zelenski oziroma njegovi sodelavci. A te možnosti v poročilu ne izključujejo.

Po pisanju New York Timesa, ki se sklicuje na vire blizu ameriških uradnikov, so skupino napadalcev sestavljali ukrajinski ali ruski državljani ali pa kombinacija obeh. V incident pa naj ne bili vpleteni ameriški ali britanski državljani.

Zahodne države so krivdo sprva pripisale Rusiji, a so to v Kremlju kmalu zavrnili. Obtožbe na račun ruske vpletenosti v uhajanje plina na plinovodih, po katerih v Evropo priteka ruski plin, so takrat označili za “neumne in absurdne”. Po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova je treba počakati na preiskavo incidenta. “Ta plin veliko stane, zdaj pa uhaja v zrak,” je še takrat pripomnil v izjavi.

Nevarno uhajanje plina oktobra lani je prva potrdila danska agencija za pomorski promet, in sicer sprva v bližini nesojene trase plinovoda Severni tok 2. Danski in švedski organi pa so nato naslednji dan zaznali še uhajanje plina na dveh lokacijah na plinovodu Severni tok 1. V le nekaj dneh je nato iz obeh plinovodov ušla več kot polovica plina. Plin je najprej ušel v morje, nato pa v ozračje, kjer je nastal tudi velikanski oblak, ki sicer ni bil nevaren za ljudi, a je povzročil ogromno škodo za morsko življenje in podnebje.

Zaradi poškodb na plinovodu je v ozračje ušla ogromna količina metana, verjetno največji posamični izpust doslej. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje