Poškodbe na plinovodu Severni tok povzročile največji izpust metana doslej

Svet 01. Okt 202218:09 5 komentarjev
Severni tok, plin, uhajanje plina
Foto: Swedish Coast Guard/Handout via TT News Agency/ REUTERS

Zaradi poškodb na plinovodu Severni tok v Baltskem morju je v ozračje ušla ogromna količina metana - verjetno največji posamični izpust doslej. Nastal je oblak visoko koncentriranega plina, ki je že dosegel Skandinavijo. Po nekaterih ocenah količina uhajajočega plina zadošča celoletnim emisijam metana v mestu v velikosti Pariza.

Razpoke na plinovodnem sistemu za zemeljski plin Severni tok v Baltskem morju so privedle do verjetno največjega posamičnega izpusta podnebju škodljivega metana, ki je bil kdaj zabeležen, je po poročanju tiskovne agencije Reuters v petek sporočil Okoljski program Združenih narodov.

Ogromen oblak visoko koncentriranega metana, enega najmočnejših toplogrednih plinov, so odkrili v analizi satelitskih posnetkov raziskovalcev. “Gre za verjetno enega največjih emisijskih dogodkov, ki smo ga kdajkoli zaznali,” je za Reuters povedal raziskovalec Manfredi Caltagirone in dodal, da se je dogodek zgodil ravno v času, ko naj bi se vse države po svetu posvečale zmanjšanju emisij.

Raziskovalci so s pomočjo satelitskih posnetkov ugotovili, da se je doslej v zrak sprostilo okoli 80 tisoč ton metana. To je štirikratnik letnega izpusta celotne norveške naftne in plinske industrije.

V Skandinaviji pa meritve Integriranega sistema za opazovanje ogljika (ICOS) kažejo, da je veter s prvotnega območja uhajanja emisije nato odnašal naprej proti severu na Finsko ter proti Švedski in Norveški. Raziskovalci so pripravili tudi animacijo gibanja emisij metana v ozračju. ICOS je oblak poimenoval “metanski pljusk” ter sporočil, da so ga zaznali na petih postajah, ki so bile oddaljene do 1.200 kilometrov. Rekordne vrednosti metana so medtem potrdile tudi opazovalne postaje na Švedskem, Norveškem in Finskem.

Oblak ni nevaren za ljudi, le za morsko življenje in podnebje

Nevarno uhajanje plina je sprva potrdila danska agencija za pomorski promet minuli ponedeljek, in sicer sprva v bližini nesojene trase plinovoda Severni tok 2. Danski in švedski organi pa so nato naslednji dan zaznali še uhajanje plina na dveh lokacijah na plinovodu Severni tok 1. V le nekaj dneh je nato iz obeh plinovodov ušla več kot polovica plina.

Plin je najprej ušel v morje, nato pa v ozračje, kjer je nastal tudi velikanski oblak. Strokovnjaki sicer zagotavljajo, da naj ogromen oblak ne bi ogrožal življenja državljanov, saj naj bi se v ozračju razredčil in premikal na veliki višini. Dogodek pa bo kljub temu imel izjemno škodljive posledice za morsko življenje in podnebje.

Metan prav tako še vedno uhaja iz cevi, zato ni mogoče natančno oceniti, kolikšna je točna količina uhajajočega plina.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje