Američani bodo ob kongresnih volitvah odločali tudi o odpravi suženjstva

Svet 21. Okt 202210:44 2 komentarja
zapor
Profimedia

Volivci v ameriških zveznih državah Alabama, Louisiana, Oregon, Tennessee in Vermont bodo ob novembrskih kongresnih volitvah na referendumih odločali tudi o odpravi suženjstva. To je bilo v ZDA ukinjeno pred 150 leti s 13. amandmajem k ameriški ustavi, a kot neprostovoljno služenje ostaja dovoljeno v 20 zveznih državah, ko gre za delo v zaporu.

Ukinitev suženjstva je del reforme kazenskega prava. Njeni zagovorniki po pisanju časnika USA Today poudarjajo, da bi referendumi lahko prinesli večje spremembe za zapornike, kot sta ukinitev prisilnega dela ali višje plačilo za njihovo delo med prestajanjem zaporne kazni.

13. amandma k ameriški ustavi prepoveduje suženjstvo in neprostovoljno služenje, razen če gre za obliko kaznovanja za kazniva dejanja. To luknjo v zakonodaji so po vojni izkoriščali v državah ameriškega juga, kjer so sprejemali zakone, usmerjene proti temnopoltim, ob kršitvah pa so jih aretirali in silili v prisilno delo. Kaznivo dejanje je bilo na primer že, če se temnopolti belcu ni umaknil na pločniku ali je preglasno govoril.

Gospodarstva ameriških zveznih držav in razna podjetja še danes drži pokonci delo zapornikov, ki jim za to ne plačujejo ali pa jim plačujejo le malo. Kalifornijski kongres je zavrnil spremembo državne ustave glede neprostovoljnega služenja, ker so tam vladajoči demokrati ugotovili, da proračun ne bo vzdržal, če bodo morali zapornikom plačati milijarde dolarjev v obliki minimalnih plač.

Zapornike izkoriščajo za popravila cest, pobiranje pridelkov, proizvodnjo registrskih tablic in druge storitve, ki polnijo proračun ali račune zasebnih podjetij. Vendar pa si zaporniki po drugi strani tudi sami želijo delati, da jim hitreje mine čas.

Neprostovoljno služenje dovoljujejo tudi druge države, ne le tiste na jugu ZDA. Tak primer je Vermont, kjer so suženjstvo prepovedali leta 1777, vendar pa državna ustava dovoljuje neprostovoljno služenje v določenih primerih, kar želijo sedaj odpraviti.

Suženjstvo oz. neprostovoljno služenje so z referendumom leta 2018 že odpravili v Koloradu, kasneje istega leta pa še v zveznih državah Nebraska in Utah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje