Američani kljub omikronu prihajajo bolni v službo

Koronavirus 21. Jan 202220:15 > 20:18 1 komentar
trgovina
Profimedia

Morda pričakujete, da zaposleni v trgovinah in restavracijah v Združenih državah Amerike po okužbi s koronavirusom ostanejo doma, da se pozdravijo in varujejo zdravje drugih. Toda milijoni zaposlenih tega ne morejo, saj v tem primeru ne bi prejeli plačila. Mnogi Američani, ki delajo v negotovih razmerah in na slabo plačanih delovnih mestih v storitveni industriji, ne morejo ostati doma – tudi če so okuženi s koronavirusom ali pa so bili v stiku z okuženim, piše CNN.

Nekateri si ne morejo privoščiti testiranja, ki bi potrdilo okužbo. Mnogi nimajo plačanega bolniškega dopusta in v tem primeru ne bi uspeli plačati računov. Drugi pa se bojijo soočenja z nadrejenimi, ko bodo ob hudem pomanjkanju delovne sile želeli oditi na bolniški dopust.

ZDA za razliko od večine industrializiranih držav nimajo nacionalne zakonodaje o plačanem bolniškem dopustu. To pušča velike vrzeli pri dostopu do plačane bolniške odsotnosti, zlasti v storitvenem sektorju. Po zadnjih podatkih tamkajšnjega urada za statistiko marca 2021 kar 41 odstotkov zaposlenih v storitvenem sektorju ni imelo plačanega bolniškega dopusta. V zasebnem sektorju je delež zaposlenih, ki nimajo plačanega bolniškega dopusta, znašal 23 odstotkov, podatke navaja CNN.

V storitvenih dejavnostih so pogostejša tudi delovna mesta s krajšim delovnim časom, pri katerih je verjetnost, da zaposleni ne bodo imeli bolniškega dopusta, večja kot pri delovnih mestih za polni delovni čas. Manjša verjetnost plačanega bolniškega dopusta za zaposlene s krajšim delovnim časom nesorazmerno vpliva na ženske. Ženske imajo namreč večjo verjetnost od moških, da se bodo zaposlile za skrajšan delovni čas, kažejo ugotovitve neprofitne fundacije Kaiser Family Foundation.

manikura
Profimedia

“Počutim se, kot da igram rusko ruleto s svojim življenjem.”

Ko je imela pomočnica vodje trgovina Pandora v Orlandu na Floridi stik z okuženim, teden dni ni delala in v tem času ni prejela nadomestila. Plačanega bolniškega dopusta namreč nima. Uslužbenka je za CNN spregovorila anonimno, saj ni dobila dovoljenja delodajalca.

“Bil je res naporen teden. Zame je bilo zelo težko,” je povedala uslužbenka. “Ne morem biti pet dni brez dela ali teden dni brez plačila,” je dodala. Ker nima plačane bolniške odsotnosti, jo skrbi vsakič, ko se začne počutiti slabše. Ko zboli, razmišlja o računih, ki jih mora plačati. Tudi ko mora domov poslati bolne zaposlene, se počuti krivo, saj ve, da ne bodo prejeli plačila.

V Pandori so odgovorili, da podjetje redno zaposlenim ponuja 40 ur plačane bolniške odsotnosti letno. Če se zaposleni okužbi s koronavirusom lahko uporabi plačano bolniško ali plačan dopust. A franšizne trgovine, kot je navedena iz Orlanda na Floridi, same odločajo o bolniškem dopustu in drugih ugodnostih.

pandora
Profimedia

Tudi kuhar v Burger Kingu v Misuriju Bill Thompson nima plačanega bolniškega dopusta. Skrbi ga, da je izpostavljen okuženim sodelavcem, ki si ne morejo privoščiti odsotnosti. Tudi v Burger Kingu pravila glede bolniškega dopusta določajo lastniki franšiz, je za CNN pojasnil tiskovni predstavnik.

“Počutim se, kot da igram rusko ruleto s svojim življenjem, da bi delal hamburgerje in krompirček za 11,15 dolarja na uro,” je dejal Thompson, ki je član Fight for $15 (Boj za 15 dolarjev), ki se zavzema za višje plače in ugodnosti za delavce.

kuhar
Profimedia

Omikron in skeletno kadrovanje

Še pred pandemijo koronavirusa in pojavom omikrona, sta pomanjkanje plačanih bolniških odsotnosti in model pomanjkanja osebja povzročila, da so delavci delali kljub bolezni, je za CNN povedal sociolog iz Harvarda Daniel Schneider.

“V trgovinah je primanjkovalo osebja,” je dejal Schneider, ki je tudi sodirektor projekta The Shift, ki raziskuje delovne pogoje več deset tisoč delavcev v trgovini in hitri prehrani.

Delodajalci pogosto delavce več ur puščajo lačne, zaposleni so v milosti svojih nadrejenih. Število opravljenih ur je pogosto pogoj za to, da delodajalci delavce vključijo v zdravstveno zavarovanje ali pa za druge ugodnosti.

amazon
Profimedia

Težave, ki so nastale zaradi neplačanih bolniških odsotnosti in pritiska na delo, ker so delodajalci zaposlovali najmanjše možno število zaposlenih za opravljanje dela, sta poslabšala pandemija in fenomen skupinskih odpovedi, ko zaposleni prostovoljno skupaj dajejo odpovedi, ki se je v ZDA začel lani spomladi.

Delavci nimajo občutka, da imajo boljši dostop do plačanega bolniškega dopusta, kot so ga imeli kadarkoli prej, je povedal Schneider. “Težava s pomanjkanjem osebja je dosegla noro prelomno točko,” je dodal.

65 odstotkov delavcev je na delo prišlo bolnih

Približno 65 odstotkov od 6.600 delavcev, ki so zaposleni na uro, je med septembrom in novembrom delalo bolnih, kažejo raziskave projekta The Shift. Pri tem so upoštevali katerokoli bolezen, ne zgolj koronavirus. 55 odstotkov jih je to storilo, ker potrebujejo plačilo, 30 odstotkov pa, ker nimajo plačanega bolniškega dopusta.

Na odločitev, da pridejo bolni na delo, pa vpliva tudi kadrovska slika. 45 odstotkov jih namreč ni želelo razočarati sodelavcev, 40 odstotkom pa ni uspelo najti zamenjave za njihovo izmeno. Delavce skrbi tudi to, da bi bolniška odsotnost škodila njihovemu statusu na delovnem mestu: 44 odstotkov se jih boji, da bi imeli zaradi bolniške odsotnosti težave.

trgovina
Profimedia

Vodja trgovina Vons v San Diegu v Kaliforniji Isaac Pierce je dejal, da nekateri njegovi sodelavci na delo prihajajo s simptomi prehlada, kot je kašelj. Upajo, da ni koronavirus, a vedeti ne morejo. Pred nekaj tedni je eden izmed njih prišel na delo po tem, ko so mu potrdili okužbo s koronavirusom. Eden izmed zaposlenih je protestiral, zato so okuženega poslali domov. Lastnik trgovine se na prošnjo CNN za komentar ni odzval.

Ali izgubijo plačilo ali delajo bolni

Kongres je na začetku pandemije marca 2020 sprejel zakonodajo, ki je začasno od javnih delodajalcev in delodajalcev z manj kot 500 zaposlenimi zahtevala, da delavcem, ki so okuženim s koronavirusom, čakajo na rezultat testa ali so v karanteni, zagotovijo do dva tedna plačane bolniške odsotnosti. Delodajalcem so ponudili davčne olajšave, ki so pomagale nadomestiti stroške.

Predstavniški dom je nato sprejel paket socialnih izdatkov, ki ga je pripravila administracija Joeja Bidna. Ta je vključevala štiri tedne plačanega družinskega in bolniškega dopusta. A je predlog zastal v senatu.

amazon
Profimedia

Nekatere velike verige, kot sta Walmart in Amazon, so zaposlenim ponudile plačano bolniško odsotnost v primeru okužbe s koronavirusom. Vendar so podjetja zdaj sledila spremenjenim priporočilom Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), ki je skrajšal čas izolacije in karantene, ter zmanjšala število dni plačane bolniške odsotnosti.

Tudi zaposleni pri delodajalcih, ki nudijo plačano bolniško odsotnost, pravijo, da je to težko uporabiti. Mnogim zaposlenim morajo plačan bolniški dopust odobriti, ti sistemi pa so popolnoma preobremenjeni, je povedal direktor strateških kampanj v sindikatu živilskih in komercialnih delavcev severne Kalifornije Jim Araby. Odobritve bolniške odsotnosti tako pogosto niso pravočasne.

“Na koncu delavci izgubijo plačilo ali pa gredo na delo,” je rekel Araby. “Jasno je, da nimamo socialne varnostne mreže, ki bi se ukvarjala s temi vprašanji.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje