Raketa iz Jemna zadela britanski tanker

Svet 26. Jan 202420:15 > 22:30 2 komentarja
tanker, rdeče morje, ladja
Fotografija je simbolična (Foto: Adel al-Khadher/REUTERS)

Raketa jemenskih hutijevcev je zadela britanski tanker v Adenskem zalivu. Ladjo, ki pluje pod imenom Marlin Luanda, je zajel ogenj. Hutijevci so že prevzeli odgovornost za napad.

V petek pozno zvečer je raketa, ki so jo izstrelili jemenski hutijevci, zadela britanski tanker. Ladjo je zajel ogenj, poroča BBC.

Družba Trafigura, lastnica ladje Marlin Luanda, je dejala, da posadka gasi požar, ki se je začel v enem izmed tovornih rezervoarjev. Na ladji naj ne bi bilo poškodovanih. “Varnost posadke je prednostna naloga. Smo v stiku z ladjo, razmere pozorno spremljamo.”

Proti gorečemu tankerju že plujejo ameriške in britanske vojaške ladje, ki bodo posadki nudile pomoč.

Druga tovorna plovila v okolici so bila obveščena o povečani nevarnosti na območju. Britanska pomorska trgovinska služba jim je tudi naročila, naj bodo pri tranzitu previdna in naj poročajo o vsaki sumljivi aktivnosti.

Hutijevci so že prevzeli odgovornost za napad.

Ameriška bojna ladja odbila napad hutijevcev

Že čez dan so jemenski hutijevci izstrelili raketo na ameriško bojno ladjo USS Carney. Ameriška posadka je napad odbila.  “Hutijevci so z območja v Jemnu, ki je pod njihovim nadzorom, izstrelili protiladijsko balistično raketo na rušilec USS Carney v Adenskem zalivu. Raketa je bila uspešno sestreljena. Poročil o poškodbah ali povzročeni škodi ni bilo,” je v izjavi sporočilo osrednje poveljstvo ameriške vojske (Centcom).

USS Carney
USS Carney (Foto: PROFIMEDIA)

Iz britanske družbe za pomorska tveganja Ambrey so ob tem sporočili, da je o dveh eksplozijah v Adenskem zalivu danes poročala tudi posadka tankerja, ki je plul pod panamsko zastavo, kar je kasneje potrdila britanska agencija za pomorsko varnost.

Pri družbi Ambrey so dejali, da so rakete eksplodirale približno kilometer od tankerja, ki naj bi bil v lasti Indije. Poročil o škodi tudi v tem primeru ni bilo, ni pa še jasno, ali je bil ta incident povezan s sestrelitvijo rakete, o kateri je poročal Centcom.

Hutijevci so novembra začeli napadati ladje v Rdečem morju in trdijo, da plovila, povezana z Izraelom, napadajo iz solidarnosti s Palestinci v Gazi, ki se že več kot tri mesece soočajo z intenzivnim izraelskim bombardiranjem. Jemenski uporniki so nedavno za legitimne tarče razglasili tudi interese ZDA in Velike Britanije.

Oborožene sile ZDA in Velike Britanije so medtem v zadnjem času izvedle več skupnih napadov, katerih cilj je bil zmanjšati sposobnost hutijevcev za napadanje mednarodnega ladijskega prometa v Rdečem morju. ZDA so ob tem tudi samostojno izvedle več napadov s ciljem uničevanja orožja jemenskih upornikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje