Ameriška vojska objavila posnetek incidenta nad Črnim morjem (VIDEO)

Svet 16. Mar 202311:51 11 komentarjev
Zajem zaslona/REUTERS
Poveljstvo ameriške vojske v Evropi/REUTERS

Ameriška vojska je objavila video gradivo, ki razkriva nekatere podrobnosti incidenta nad Črnim morjem, v katerega so bili vpleteni ameriški brezpilotni letalnik in ruska lovca.

Poveljstvo ameriške vojske v Evropi je objavilo krajši posnetek, ki prikazuje torkov incident nad Črnim morjem, ko sta ruska lovca Su-27 prestregla ameriški izvidniški dron MQ-9 Reaper, pri čemer je ta končal v globinah Črnega morja.

S posnetkov – ameriška vojska je objavila le približno 40 sekund gradiva –, ki so bili pred objavo povsem zaupne narave, so razvidni kritični trenutki srečanja drona in ruskega letala, povzema ameriški CNN. Kamera, nameščena na dron, je usmerjena proti repu letalnika, proti propelerju.

Kot smo že pisali, ZDA trdijo, da sta ruska lovca na ameriški dron odvrgla gorivo – kar je razvidno tudi s posnetka –, nato pa da sta mu poškodovala propeler. Da je bil propeler poškodovan, prikazuje tudi objavljeno video gradivo.

Incident je sicer po navedbah Pentagona trajal med 30 in 40 minut. Ker je dron končal na območju, kjer je Črno morje precej globoko, v ZDA niso prepričani, da ga bodo lahko izvlekli. Bo pa ostanke letalnika skušala najti ruska stran, ki je polet ameriškega letalnika označila za provokacijo. Ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov je med drugim poudaril, da ZDA “zbirajo obveščevalne podatke, ki jih režim v Kijevu nato uporablja za napade na naše oborožene sile in ozemlje”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje