Ameriška vojska potrdila, da je v Zemljo trčil medzvezdni meteor

Svet 14. Apr 202209:35 > 10:25 1 komentar
zvezde
Slika je simbolična. Foto: PROFIMEDIA

Pred osmimi leti je na Zemljo strmoglavil medzvezdni meteor, ki ne prihaja iz Osončja. Na to sta prva opozorila znanstvenika iz Harvarda. Vendar njuna raziskava iz leta 2019 nikoli ni bila objavljena, saj Nasinih podatkov ni bilo mogoče preveriti. Zdaj pa so njihovo verodostojnost potrdile vesoljske sile ameriške vojske.

Ameriška vojska je potrdila, da je na obalo Papue Nove Gvineje 8. januarja 2014 strmoglavil medzvezdni meteor, ki ne prihaja iz Osončja.

Da bi lahko šlo za poseben meteorit, je ugotovil dodiplomski študent na Harvardu Amir Siraj. Pod vodstvom astrofizika Avija Loeba je namreč raziskoval Oumuamuo, prvi znani medzvezdni objekt v našem sončnem sistemu, ki so ga našli leta 2017. Siraj se je odločil, da bo pregledal Nasino bazo podatkov in poskušal najti druge medzvezdne objekte. V nekaj dneh je našel meteorit, za katerega je menil, da ne prihaja iz Osončja.

Neobičajna hitrost

Njegovo pozornost je pritegnila velika hitrost meteorja, znanega kot CNEOS 2014-01-08. Prvi podatki so namreč kazali, da se je meteor gibal s hitrostjo 45 kilometrov na sekundo glede na Zemljo, ki se okoli Sonca premika s hitrostjo 30 kilometrov na sekundo. Siraj je nato določil natančnejšo heliocentrično hitrost, ki pove, kako hitro se objekt premika glede na Sonce. Ta se izračuna na podlagi kota, pod katerim je meteor zadel Zemljo. Meteor lahko na Zemljo pade čelno, če se giblje v nasprotno smer od Zemlje, in od zadaj, če se gibljeta v isto smer.

Ker je meteor padel od zadaj, so Sirajevi izračuni pokazali, da je potoval s 60 kilometri na sekundo glede na Sonce. Ob načrtovanju poti je ugotovil, da meteor ni krožil okoli Sonca in ne prihaja iz sončnega sistema. “Verjetno ga je proizvedla druga zvezda, nato pa je padel iz planetarnega sistema te zvezde, se po naključju prebil do našega sončnega sistema in trčil v Zemljo,” je povedal Siraj.

Študijo sta Loeb in Siraj objavila 2019, a se nikoli ni prebila skozi recenzentski postopek. Njuni podatki so namreč prišli iz Nasine baze za študije objektov blizu Zemlje, ki med drugim ne razkriva, kako natančni so ti podatki.

Verodostojnost potrdila ameriška vojska

Po letih poskusov, da bi pridobila dodatne informacije, sta Loeb in Siraj vendarle dočakala uradno potrditev, da gre za medzvezdni meteor. Glavni znanstvenik poveljstva za vesoljske operacije, ki deluje znotraj ameriških vesoljskih sil, Joel Mozer, je pregledal podatke in potrdil, da je Nasina ocena hitrosti dovolj natančna, da nakazuje medzvezdno pot, je objavil namestnik poveljnika ameriških sil za vesolje John Shaw.

V vmesnem času se je Siraj ukvarjal z drugimi raziskavami in skoraj pozabil na svoje odkritje, zato ga je objava presenetila. “Mislil sem, da nikoli ne bomo izvedeli resnične narave tega meteorja in da so bili po naših številnih poskusih podatki preprosto blokirani nekje v vladi. Zato je bil trenutek, ko sem videl pismo ministrstva za obrambo, pravzaprav neverjeten,” je povedal Siraj.

Druga priložnost

Odkar je prejel potrditev, se Sirajeva ekipa trudi, da bi ugotovitve objavila v znanstveni reviji. Siraj si želi sestaviti ekipo, ki bi dobila del meteorja, ki je končal v Tihem oceanu. A so možnosti za to, zaradi velikosti projekta, majhne, je priznal. Če bi se raziskovalcem vendarle uspelo dokopati do “svetega grala medzvezdnih objektov”, bi bilo to za znanstveno skupnost prelomno, je dejal Siraj in dodal, da bi z njim odkrili več o svetu zunaj našega sončnega sistema.

Avtorica: Megan Marples/CNN

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje