Ameriška vojska z ostrim odzivom na napad jemenskih upornikov

Svet 09. Mar 202412:45 0 komentarjev
MQ-9 Reaper drone
Ameriški dron MQ-9 Reaper (PROFIMEDIA)

Ameriška vojska je na območju Rdečega morja sestrelila 15 brezpilotnih letalnikov, ki so jih izstrelili hutijevci. S tem se je odzvala na obsežen napad jemenskih upornikov, ki jih podpira Iran, je po poročanju tujih agencij sporočila ameriška vojska.

Po navedbah ameriške vojske brezpilotna letala predstavljajo “neposredno grožnjo trgovskim ladjam ter ameriškim pomorskim in koalicijskim silam v regiji”.

Ameriška vojska je ob tem sporočila, da je davi izvedla tudi samoobrambni napad na položaje hutijevcev v Jemnu. Tarča sta bili dve protiladijski raketi, nameščeni na tovornjakih, je na družbenem omrežju X sporočilo regionalno poveljstvo ameriških sil.

Hutijevci so v petek popoldne iz Jemna izstrelili tudi dve balistični protiladijski raketi na ladjo v Adenskem zalivu. Ladje, ki pluje pod singapursko zastavo, rakete niso zadele. Sicer že več mesecev krepijo napade na ladje pred obalo te države, pri čemer trdijo, da gre za izraz solidarnosti s Palestinci v Gazi.

Napadi hutijevcev na mednarodni pomorski promet so v sredo zahtevali prve smrtne žrtve, potem ko so napadli ladjo v Adenskem zalivu.

Zaradi nenehnih napadov hutijevcev se velike ladjarske družbe vse bolj izogibajo najkrajši morski poti med Azijo in Evropo po Rdečem morju in plujejo okrog Rta dobrega upanja v Južni Afriki.

ZDA in Velika Britanija s podporo več držav zadnje tedne zato obstreljujejo položaje hutijevcev, ločeno obrambno vojaško operacijo za zaščito ladijskega prometa pa je začela tudi Evropska unija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!