Ameriške policiste obtožili umora 29-letnika

Svet 26. Jan 202322:56 1 komentar
policisti
Policija mesta Memphis/REUTERS

Tožilstvo v ameriški zvezni državi Tennessee je pet ameriških policistov obtožilo umora 29-letnika. Grozi jim od 16 do 60 let zapora.

Tožilstvo v Memphisu v ameriški zvezni državi Tennessee je vložilo obtožnico zoper pet policistov zaradi nenamernega umora 29-letnega Tyra Nicholsa, ki so ga v začetku januarja ustavili zaradi brezobzirne vožnje. Nichols je poskušal pobegniti, a so ga ujeli in pretepli. Zaradi poškodb ledvic in srca je dva dni kasneje umrl.

Kot so po ogledu videoposnetka aretacije, posnetega s telesno kamero policistov, povedali odvetniki Nicholsove družine, so ga brcali, udarjali in tresli z elektrošokom manj kot 100 metrov od njegovega doma.

Policisti so obtoženi več kaznivih dejanj, poleg nenamernega umora še ugrabitve, fizičnega napada in zarote. Iz spletnih zapisov šerifovega urada okrožja Shelby je razvidno, da so obtoženi Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills mlajši, Emmitt Martin III in Justin Smith.

Načelnica policije v Memphisu CJ Davis je dejanja petih policistov označila za grozljiva, brezobzirna in nečloveška ter pozval prebivalce pretežno temnopoltega mesta, naj mirno protestirajo, ko bo posnetek objavljen. Policiste so že odpustili, preiskujejo pa tudi njihove kolege, ki so jim skušali pomagati pri prikrivanju dejstev.

V preiskavo se je vpletlo tudi ministrstvo za pravosodje ZDA, ki v tem primeru policistov ne more obtožiti rasističnega zločina iz sovraštva, saj so vsi temnopolti, tako kot žrtev.

Po navedbah odvetniške ekipe družine ubitega Nicholsa so ga policisti divje tepli tri minute. Prizor naj bi bil podoben tistemu iz leta 1991, ko so policisti v Los Angelesu zverinsko tepli Rodneyja Kinga, kar je povzročilo hude nemire v mestu in drugje po ZDA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje