Ameriške telovadke od FBI zahtevajo milijardo dolarjev odškodnine

Šport 09. Jun 202209:08 > 09:08 0 komentarjev
Ameriške gimnastičarke: poravnava
Aly Raisman, Simone Biles, McKayla Maroney in Maggie Nichol (Vir: Profimedia)

Ameriške telovadke od zvezne policije FBI zahtevajo milijardo dolarjev odškodnine, saj je FBI vedel za spolne zlorabe, a teh ni ustavil ali preprečil. Zahteva ima precej možnosti za uspeh ali najverjetnejšo izvensodno poravnavo.

Olimpijska zmagovalka v gimnastiki Simone Biles in še okrog 90 drugih športnic, ki jih je spolno zlorabljal nekdanji zdravnik reprezentance Združenih držav Amerike Larry Nassar, so vložile zahtevo za milijardo dolarjev odškodnine od zvezne policije FBI, ker ni ustavila oziroma preprečila zlorab.

Zahteva ima precej možnosti za uspeh ali najverjetnejšo izvensodno poravnavo, saj je celo direktor FBI Christopher Wray lani v kongresu javno povedal, da bi lahko FBI “to pošast” ustavil že leta 2015, vendar tega ni storil. Agenti FBI so namreč leta 2015 vedeli za obtožbe o spolnih zlorabah telovadk, vendar niso ukrepali, Nassar pa je potem še več kot leto dni zlorabljal naprej. Leta 2017 je priznal krivdo in sedi v zaporu.

Zvezni zakon določa, da morajo vladne agencije odgovoriti na odškodninske zahtevke v roku šestih mesecev. Če se to ne bo zgodilo oziroma FBI ne bo plačal, bo sledila tožba. “Čas je, da FBI odgovarja,” je izjavila državna prvakinja v gimnastiki v letih od 2017 do 2019 Maggie Nichols.

Agentom se ni zdelo vredno sprožiti preiskave

Ameriška vlada je družinam ubitih in ranjenih v strelskem napadu na srednjo šolo v Parklandu na Floridi leta 2018 plačala 127,5 milijona dolarjev odškodnine, ker vodstvo pristojnim lokalnim agentom FBI ni posredovalo obvestila o pripravi na napad, ki ga je FBI dobil pet tednov pred napadom.

Poleg Biles in Nichols denar med drugimi zahtevata tudi dobitnici olimpijske zlate medalje Aly Raisman in McKayla Maroney.

Ameriška gimnastična zveza je agentom v Michiganu leta 2015 posredovala prijavo spolnega napada od treh športnic, vendar pa se agentom ni zdelo vredno sprožiti preiskave ali vsaj obvestiti državne oblasti Michigana. Nassarja so aretirali šele jeseni leta 2016 med preiskavo policije države univerze Michigan, kjer je delal kot zdravnik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!