Ameriški državni sekretar na Kitajskem, da bi pomiril vse bolj napete odnose

Svet 18. Jun 202307:25 > 18:40 7 komentarjev
Antony Blinken
Antony Blinken na Kitajskem (Foto: Leah Millis/REUTERS)

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes prispel na obisk v Peking. To je njegov prvi obisk na Kitajskem, odkar je leta 2021 prevzel položaj. Načrtovan je bil že za februar, a so ga v zadnjem trenutku preložili zaradi domnevnega kitajskega vohunskega balona nad ZDA. Cilj obiska je izboljšati napete odnose med ZDA in Kitajsko.

Antony Blinken se bo danes in v ponedeljek v Pekingu srečal z več visokimi kitajskimi predstavniki.

Že danes se je sestal s kitajskim kolegom Kin Gangom. Kin je Blinkna sprejel v državni vili v Pekingu, ministra sta se pred srečanjem na rdeči preprogi rokovala, izjav pa nista dajala. Po navedbah State Departmenta je njuno srečanje trajalo okoli pet ur, poroča CNN, pogovor pa da je bil odkrit in konstruktiven.

Kitajska stran pa je po srečanju sporočila, da največjo nevarnost za odnose med državama predstavlja vprašanje Tajvana, je poročala kitajska državna televizija CCTV, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP. “Vprašanje Tajvana je ključno za interese Kitajske, je najpomembnejše vprašanje v odnosih med ZDA in Kitajsko in tudi največja nevarnost zanje,” je Blinknu dejal Kin.

Vodja ameriške diplomacije je že v četrtek v telefonskem pogovoru s kitajskim kolegom izpostavil potrebo po ohranjanju odprtih kanalov komuniciranja, Kin pa je opozoril na težave in izzive, s katerimi se državi soočata v medsebojnih odnosih. V petek je Blinken dejal, da bo s kitajskimi sogovorniki neposredno in odkrito začel pogovor o temah, ki skrbijo Washington. Po njegovih besedah je cilj vzpostaviti odprto komunikacijo, tako da bosta državi lahko “odgovorno upravljali odnose”.

Antony Blinken Antony Blinken
Foto: Leah Millis/REUTERS
Anthony Blinken Anthony Blinken
Foto: Leah Millis/REUTERS

“Močna konkurenca zahteva vzdržno diplomacijo, da bi preprečili, da bi tekmovanje preraslo v konflikt,” je dejal vodja ameriške diplomacije pred obiskom.

Ameriški predsednik Joe Biden pa je v soboto dejal, da upa, da se bo sam “v prihodnjih mesecih” srečal s kitajskim kolegom Ši Džinpingom, da bi spregovorila o razlikah med državama, pa tudi o področjih, kjer lahko najdeta soglasje. Napetosti med Kitajsko in ZDA segajo od kitajskega stališča do ruske agresije v Ukrajini prek trgovinske vojne med državama in njunega udejstvovanja v indijsko-pacifiški regiji do statusa Tajvana, ki ga Kitajska dojema kot del svojega ozemlja.

 Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje