Ameriški državni sekretar v Turčiji za hiter vstop Švedske in Finske v Nato

Svet 20. Feb 202316:28 2 komentarja
Antony Blinken začel turnejo po Bližnjem vzhodu
Ronaldo Schemidt/REUTERS

Ameriški državni sekretar Antony Blinken se je danes v Ankari sestal s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom in zunanjim ministrom Mevlütom Cavusoglujem ter se ponovno zavzel za sprejem Švedske in Finske v Nato po hitrem postopku. Ob tem je potrdil zavezo Washingtona za dobavo bojnih letal F-16 Turčiji.

Antony Blinken in Recep Tayyip Erdogan sta se pogovarjala o Ukrajini in temah v zvezi z obrambo, energetiko in kolektivno varnostjo, je sporočil tiskovni predstavniki zunanjega ministrstva Ned Price. Po sestanku se je turški predsednik odpravil v regijo Hatay, ki je bila hudo prizadeta ob nedavnem potresu.

Blinken je pred tem na srečanju z Mevlütom Cavusoglujem izrazil prepričanje, da sta Finska in Švedska že sprejeli konkretne ukrepe za odpravo turških pomislekov,” njegov turški kolega pa je opozoril, da kurdski borci na Švedskem še vedno nadaljujejo “vse vrste dejavnosti, vključno z rekrutiranjem in teroristično propagando”.

Prav tako je turški zunanji minister zavrnil kakršnokoli pogojevanje dobave bojnih letal F-16. “Ne bi bilo prav, če bi članstvo Švedske in Finske v Natu postavili kot pogoj za dobavo letal. To sta dve različni vprašanji. Naše roke ne bi smele biti zvezane,” je dejal.

V luči tega je Blinken poudaril, da ameriška administracija odločno podpira dobavo letal F-16 Turčiji, in jo označil za pomembno krepitev Natove interoperabilnosti. Pri tem pa ni navedel, kdaj bi posel s Turčijo lahko bil sklenjen. Mnogi v ZDA namreč nasprotujejo dobavi orožja Turčiji, dokler ta blokira vstop Švedske in Finske v Nato.

Blinken je v Turčijo pripotoval že v nedeljo in si ogledal območja, ki so jih v začetku meseca prizadeli uničujoči potresi. Med obiskom je napovedal dodatnih sto milijonov dolarjev pomoči Turčiji in Siriji. Sredstva bodo namenjena predvsem za nakup nujne opreme, kot so zdravila, odeje, šotori in topla oblačila.

Prav tako se je sestal s predstavniki organizacije Bele čelade in pohvalil njihova junaška prizadevanja za iskanje in reševanje ljudi v Siriji. Predstavnik organizacije Faruk Habib pa je podporo ZDA označil za ključno. Blinken naj bi se danes v Ankari sestal tudi s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje