Ameriški kongres namesto končnega proračuna že četrtič z začasno rešitvijo

Svet 01. Mar 202408:10 1 komentar
Mike Johnsnon
Foto: PROFIMEDIA

Kongres ZDA je že četrtič v letošnjem proračunskem letu sprejel podaljšanje začasnega proračunskega financiranja zvezne vlade. To bo sedaj za nekatera ministrstva veljalo do 8. marca, za druga pa do 22. marca. Do tega datuma naj bi se po napovedi kongresnikov izpogajali o 1.700 milijard dolarjev težkih zakonih o proračunski porabi.

Ameriški kongres je v četrtek potrdil predlog zakona za podaljšanje začasnega proračunskega financiranja zvezne vlade do 8. oziroma 22. marca, do takrat pa naj bi končno sprejel proračun za letošnje leto, poroča ameriški medij Politico.

Predstavniški dom kongresa ZDA je predlog potrdil s 320 glasovi proti 99, pri čemer je skupaj z 207 manjšinskimi demokrati glasovalo tudi 113 republikancev. Gre za zmago predsednika predstavniškega doma republikanca Mika Johnsona nad skrajnimi poslanci svoje stranke, ki želijo, da vlada ostane brez denarja. Johnson je v začetku tedna po srečanju s predsednikom Joejem Bidnom v Beli hiši zagotovil, da bodo poskrbeli za normalno delo vlade. To je bilo že četrto začasno podaljšanje proračunskega financiranja vlade, odkar je 1. oktobra lani začelo teči proračunsko leto 2024.

Za predstavniškim domom je predlog potrdil še senat. Predsednik Biden je napovedal podpis zakona in sporočil, da so s tem preprečili nepotrebno škodo. Kongres je pozval, naj potrdi proračun za letos in poseben predlog o nacionalni varnosti, ki zajema pomoč Ukrajini, Izraelu in Tajvanu.

Johnson in vodja demokratske senatne večine Chuck Schumer sta se dogovorila, da bodo začasno financiranje določenih ministrstev, kot so kmetijsko, veteransko, energetsko, transportno, pravosodno in trgovinsko, podaljšali do 8. marca. Začasno financiranje za to skupino namreč poteče v soboto.

Za druga ministrstva, med njimi Pentagon ter ministrstva za domovinsko varnost, zdravje, delo in izobraževanje, pa so začasno financiranje, ki poteče 8. marca, podaljšali do 22. marca. Pogajanja o skupaj 1.700 milijardah dolarjev vrednih zakonih o proračunski porabi za letos se nadaljujejo in naj bi se predvidoma prav tako končala do 22. marca.

Najverjetnejša predsedniška kandidata Biden in Donald Trump sta sicer v četrtek hkrati obiskala južno mejo ZDA ter v Teksasu vsak v svojem kraju zagovarjala politiko do priseljevanja. Trump je nezakonite prestope južne meje znova opredelil kot invazijo in jih pripisal Bidnovi politiki. Biden pa je Trumpa in druge republikance pozval, naj se nehajo igrati politiko s problemom, ki traja že desetletja, in pomagajo pri urejanju zadev s potrditvijo reforme priseljevanja v kongresu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje