Ameriški lunarni modul po neuspešni misiji namesto na Luni končal v morju

Svet 19. Jan 202410:59 0 komentarjev
Luna
(Foto: Profimedia)

Zaradi okvare je ameriški lunarni modul Pelegrine izgubil stik s posadko na Zemlji in svojo neuspešno misijo zaključil s spustom v morje.

Ameriški zasebni lunarni modul Peregrine, ki bi moral pristati na Luni, a so misijo opustili zaradi okvare, je izgubil stik nad južnim Pacifikom, potem ko je verjetno zgorel v Zemljini atmosferi, so v četrtek sporočili iz podjetja Astrobotic. Neuspešna misija se je tako po desetih dneh zaključila z nadzorovanim spustom v morje.

Podjetje Astrobotic je na omrežju X sicer zapisalo, da bo za potrditev usode modula še počakalo na uradno potrditev pristojnih vladnih organov. Podjetje s sedežem v Pittsburghu je računalo, da bo modul pristal daleč od kopnega, v morju južno od Fidžija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pristajalni modul je po izstrelitvi ob eksploziji znotraj ohišja utrpel večjo izgubo pogonskega goriva. Dogodek je preprečil, da bi modul dosegel stabilno usmeritev proti Soncu, izgubljati pa je začel tudi gorivo.

Sprememba načrta

Iz Astrobotica so zato sporočili, da njihov cilj ni več pristanek na Luni, temveč čim bolj se približati temu naravnemu satelitu.

Peregrine naj bi po prvotnih načrtih dosegel Luno, se nato več tednov zadrževal v orbiti in se 23. februarja spustil na njeno površje, kar pa se je izkazalo kot nemogoče. Na krovu je imel med drugim znanstvene instrumente za raziskovanje sevanja in sestavo površja ter pomoč pri pripravi terena za vrnitev astronavtov na Luno.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je Astroboticu plačala več kot 100 milijonov dolarjev za prevoz njenega tovora v okviru eksperimentalnega programa vzpostavitve komercialnega gospodarstva na Luni, navaja AFP.

Kljub neuspehu tokratne misije na Luno so predstavniki Nase sporočili, da njihova strategija “več strelov na gol” pomeni več priložnosti za zadetek. Naslednji bo poskus Nasine pogodbene družbe Intuitive Machines s sedežem v Houstonu, ki izstrelitev načrtuje februarja.

Tudi Astrobotic bo novembra dobil še eno priložnost z modulom Griffin, ki bo na Lunin južni pol popeljal Nasin rover Viper.

Do zdaj je mehki pristanek na Luni uspel le peščici državnih vesoljskih agencij. Prva je bila leta 1966 Sovjetska zveza, sledile so ji ZDA, ki so še vedno edina država, ki je na Luno poslala tudi ljudi. Kitajska je v zadnjem desetletju trikrat uspešno pristala na Luni, Indija pa je to storila lani v svojem drugem poskusu.

Naslednja država, ki bo poskusila, bo Japonska, ki je septembra s tem namenom izstrelila vesoljsko plovilo, še navaja AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!