Ameriški senat potrdil 886 milijard vreden zakon o porabi za obrambo

Svet 28. Jul 202309:03 1 komentar
ameriška vojska
REUTERS

Ameriški senat je v četrtek potrdil predlog 886 milijard dolarjev vrednega zakona o porabi za obrambo, vendar brez številnih omejitev, ki jih je v svojem predlogu pred dnevi tesno potrdila republikanska večina v predstavniškem domu. Oba domova kongresa ZDA bosta morala sedaj uskladiti svoja predloga.

Predloga obeh domov kongresa, ki zadevata proračunsko leto 2024, ki se začne 1. oktobra letos in poteče 30. septembra 2024, bodo morali uskladiti in združiti, preden enoten predlog pošljejo v podpis predsedniku ZDA Joeju Bidnu.

Senat je s 86 glasovi za in 11 proti potrdil predlog 886 milijard dolarjev vrednega zakona o porabi za obrambo, vendar brez nekaterih omejitev, ki jih je v svojem predlogu pred dnevi tesno potrdila republikanska večina v predstavniškem domu.

Republikanci v predstavniškem domu so denimo sprejeli predlog, ki prepoveduje povračilo potnih stroškov za vojakinje, ki morajo potovati, da bi opravile splav, blokira sredstva za hormonske terapije vojakov, ki spreminjajo spol, in omejuje programe spoštovanja raznolikosti.

“Kar se je zgodilo v senatu, je popolno nasprotje strankarskemu drvenju na dno, ki smo mu priča v predstavniškem domu kongresa,” je izjavil vodja senatne večine demokrat Chuck Schumer in dodal, da republikanski predlog iz predstavniškega doma nima nobenih možnosti, da postane zakon.

Zmerni kongresniki pričakujejo, da bodo nekatera določila, ki jih je predsednik predstavniškega doma Kevin McCarthy odobril, da bi pomiril bolj skrajne republikance, odpravljena med pogajanji obeh domov kongresa.

Senat sicer za razliko od predstavniškega doma ni potrdil predloga o poostrenem nadzoru porabe denarja za pomoč Ukrajini, vendar tudi predlog zgornjega doma kongresa predvideva nekaj konservativnih določil, kot je denimo omejitev plač za tiste, ki se ukvarjajo s programi raznolikosti.

Predlog senata zahteva tudi, naj se Pentagon znebi neuporabljenega materiala za gradnjo zidu na južni meji ZDA in naredi načrt za soočanje s tihotapljenjem ljudi in mamil preko južne meje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje